Primăria Municipiului Lugoj are înregistrate în prezent peste 1400 de cereri pentru repartiţia de locuinţe, 820 fiind solicitări pentru spaţii din fondul de stat, iar 602 pentru obţinerea unui apartament sau garsoniere prin programul ce se adresează închirierii de către tineri cu vârstele cuprinse între 18 şi 35 de ani, în clădirile ANL.
Cererile par imposibil de soluţionat de către edilii lugojeni, în condiţiile în care municipalitatea nu mai are niciun proiect de construire a vreunui bloc de tip ANL, iar prin blocul MapN de pe strada Timişoarei bate vântul. Dacă era finalizat, acesta ar fi putut prelua 46 de familii.
”În momentul de faţă sunt disponibile doar şapte apartamente, patru dintre ele fiind situate în clădirea ANL de pe strada Panait Cerna, iar restul de trei apartamente sunt situate pe strada Caransebeşului. În prezent se efectuează o anchetă, iar repartiţia se va face după încheierea acesteia, în funcţie de punctajul acumulat. Trebuie îndeplinite trei condiţii de bază – solicitantul să nu depăşească 35 de ani, să deţină un loc de muncă pe raza municipiului şi să nu aibă proprietăţi. Locuinţele pentru tineri, puse la dispoziţie de municipalitate pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minim un an”, a explicat Angelica Rus, purtătorul de cuvânt al Primăriei Lugoj.
Edilii locali din Făget au ”arhivate” peste 300 de dosare ale localnicilor care solicită locuinţe sociale, însă tinerii de-aici mai au speranţe că pe viitor vor primi un apartament sau o garsonieră.
În comparaţie cu Lugojul, primăria din ”oraşul castanilor” are eligibil un proiect de construire a unui alt bloc ANL, pe lângă cele trei realizate până în prezent.
”Avem depuse toate documentele pentru construirea unui bloc cu 40 de apartamente, pentru tineri până în 35 de ani. Am primit aviz favorabil şi am stabilit şi amplasamentul, tot pe calea Lugojului, lângă celelalte trei. Amplasamentul a fost predat către ANL încă de acum trei ani. Ţinem legătura în permanenţă cu cei de la Bucureşti, suntem pe lista de priorităţi, însă nu se găsesc fonduri pentru construirea unor astfel de blocuri”, ne-a declarat Marcel Avram, primarul Făgetului.
Chiriaşii care locuiesc în spaţii oferite de primării plătesc lunar în medie circa 30 de lei pentru un apartament cu o cameră şi 50 de lei pentru unul cu două camere, în timp ce cei care stau în chirie la particulari plătesc în jur de 100 de euro pentru o garsonieră şi 150 de euro pentru un apartament cu două camere.