Colegul nostru, scriitorul şi jurnalistul Cristian Ghinea, va lansa la English Pub un nou volum din seria “O istorie neconvenţională a Lugojului”. Volumul poartă numele “Zece pentru Lugoj” şi va fi prezentat publicului joi, 21 ianuarie, de la ora 19.
Cartea va fi prezentată de profesoarele Simona Avram şi Mihaela Bână, iar moderatori vor fi Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj şi Dan Haica, amfitrionul Colţului de Cultură de la English Pub.
Cristian Ghinea a publicat până în prezent 13 volume de carte şi este prezent în trei antologii literare. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania – filiala Timişoara, din 5 iunie 2007 şi redactor al revistei culturale „Banat” din Lugoj, de la înfiinţare – 2003. A obţinut premiul pentru critică, istorie literară şi eseu al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara, pentru volumul „Pasajul discret”, Editura „Anthropos” Timişoara, 2011 şi Premiul naţional pentru jurnalistică – eseu, oferit de Reprezentanţa Organizaţiei Naţiunilor Unite în România, Bucureşti, 2005.
“Cartea întregeşte acea serie de volume căreia îi spun, la modul afectuos şi complice, O istorie neconvenţională a Lugojului. Seria a început în 2005 cu Clipa magică, a continuat în 2006 cu Intra muros şi, un an mai târziu, cu Ars longa. Însă, aşa cum m-am convins în cele două decenii de când scriu şi tot scriu, cărţile au viaţa şi personalitatea lor, pe care şi-o capătă discret încă de la naştere, apoi şi-o dezvoltă singure, făurindu-şi un destinul, cu sau fără voia autorului. Aşa că, până la urmă, a ieşit o galerie de portrete, o sumă de biografii remarcabile – prima care poartă pe copertă binecuvântatul nume al burgului bănăţean în care m-am născut. În fond, chipurile Cetăţii pot fi puse la fel de bine în lumină prin dialoguri culturale – scrise sau purtate în studiouri de televiziune, sub lumina reflectoarelor, prin poveşti, reportaje ori simple, banale însemnări, a căror importanţă o descoperim adesea târziu, mult prea târziu. Zece pentru Lugoj nu este şi nici măcar n-are ambiţia de a fi o enciclopedie, nu este nici compendiu, nici carte de istorie, nici măcar un almanah who’s who local. Zece pentru Lugoj este o sumă de întâlniri memorabile, pe care m-am simţit dator să le împărtăşesc, să le transmit mai departe”, ne-a declarat autorul.
Despre galeria portretelor alese, autorul spune că “sunt în aceste pagini oameni pe care i-am întâlnit, cu care am vorbit, care m-au cucerit şi m-au fascinat. Sunt oameni pe care i-am descoperit în apele mai mult sau mai puţin îndepărtate ale trecutului şi cu care aş fi vrut să fiu contemporan, măcar preţ de o clipă. Pentru că n-am avut acest privilegiu, pe câţi am putut, i-am invitat respectuos în paginile acestei cărţi. Apoi, sunt oameni ai prezentului, care se încăpăţânează să apere ideea de cultură într-o societate grăbită, materialistă şi tot mai săracă sufleteşte. În fine, am aruncat o privire spre viitor, prin tinerii care au izbândit în ţară sau peste hotare, menţinând încă vie speranţa celor buni, care vor veni după ei, modelele reprezentate de marii noştri performeri necunoscuţi. Necunoscuţi, din păcate – la ei acasă. Modeşti, ei îşi continuă drumul plin de succes dincolo, luptând – pe bune! – cu sute şi chiar mii de contracandidaţi care le-ar lua locul de muncă şi mâine, dacă ar putea, într-o competiţie dură, dar cinstită, cu reguli corecte şi care nu se schimbă pe parcursul jocului”.