
Ieri, la Arad a fost lansat volumul „Biserica Greco-Catolică în perioada regimului comunist din România. Corespondenţa Episcopului Ioan Ploscaru” aparţinând teologului dr. Sergiu Stoica. Cartea a fost prezentată credincioşilor din parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Arad, după Sf. Liturghie oficiată de parohul comunităţii, pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad şi Consilier Eparhial.
Următoarea lansare, la Oţelu Roşu
Anterior, în 5 aprilie, Biblioteca Judeţeană Timiş în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, au organizat la Timişoara lansarea cărţilor: „Ecumenismul. Drumul spre unitatea creştină”, scrisă de Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj şi volumul despre corespondenţa Episcopului Ioan Ploscaru, de dr. Sergiu Stoica. Următoarea lansare va avea loc în parohia „Naşterea Maicii Domnului”, din Otelu Roşu, în Duminica Floriilor, în 28 aprilie.
Serie de lansări în Italia
În perioada 7 – 17 aprilie, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, se află în vizită la cele mai importante comunităţi româneşti greco-catolice din Nordul Italiei.
Vizita este prilejuită de lansarea cărţii „Lanţuri şi teroare” a regretatului PSS Ioan Ploscaru, tradusă în limba italiană. Cartea, apărută la Editura „Dephoniane” din Bologna, vorbeşte despre cei 17 ani de detenţie în închisorile comuniste înduraţi pentru credinţă de Arhiepiscopul Ploscaru, după interzicerea cultului greco-catolic de către regimul stalinist în anul 1948.
Promovat de Papă
Arhiepiscopul Ioan Ploscaru deţine cel mai înalt grad ierarhic pe care l-a avut vreodată Lugojul. Reţinut fără mandat de arestare la 29 august 1949, este închis în temniţele comuniste între anii 1949-55 şi 1956-64, fiind acuzat de „trădare de patrie şi uneltire contra ordinii sociale”.
În 1975 se pregătea o nouă arestare a sa, dar regimul lui Ceauşescu, care cocheta pe atunci cu Vestul, a renunţat la aşa o acţiune care „nu dădea bine” afară. După 15 ani de închisoare grea şi supraveghere permanentă din partea Securităţii, Ioan Ploscaru va ţine prima sa slujbă după Revoluţie, la 21 ianuarie 990, în catedrala proaspăt retrocedată.
La 2 decembrie 1996, Papa Ioan Paul al II-lea îl promovează ca Arhiepiscop „Ad Personam”, cel mai înalt grad bisericesc pe care l-a avut vreodată un ierarh cu reşedinţa la Lugoj.
{gallery}ploscariu{/gallery}