Din punct de vedere botanic, rubarba este considerată o legumă, însă deseori este tratată ca fruct, deşi doar uneori este consumată crudă.
Poate creşte până la aproximativ 1 m înalţime.
Rubarba este folosită în medicina tradiţională chineză de sute de ani. Dacă tulpinile de rubarbă sunt relativ sigure, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre frunze.
Aceastea conţin oxalaţi, substanţe responsabile de intoxicaţii atunci când sunt consumate în exces.
Fie că sunt crude sau gătite, frunzele de rubarbă trebuie mâncate doar în cantităţi mici, din motivele mai sus menţionate.
Ingrediente
- 200 gr rubarbă
- 80 gr zahăr
- coajă rasă de la 1/4 lămâie
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 ou
- 1 gălbenuş de ou
- 50 gr. unt rece
- 1 vârf cuţit colorant alimentar pudră roşu (opţional)
- Porţii: 250 ml
Mod de preparare
Rubarba se taie bucăţele şi se pune într-o crăticioară împreună cu zahărul, sucul, coaja de lămâie şi 50 ml apă.
Se aduce la fierbere la foc mic şi se fierbe pînă rubarba e moale (cca 10-15 min). Se lasă să se răcorească. 0 Se pune într-un robot / blender şi se mixează bine până aveţi un piure fin.
Dacă robotul vostru nu reuşeşte să mixeze bine, puteţi trece piureul printr-o sită fină.
Se adaugă oul şi gălbenuşul. Se mixează.
Se pune compoziţia obţinută într-un bol şi se aşeză pe abur (pe oala în care fierbe apa; dar aveţi grijă ca fundul bolului să nu atingă apa).
Se amestecă rar cu telul până crema se îngroaşă (cca 10 min).
Se mută crema înapoi în robotul curat. Se lasă să se răcorească 3-4 min. Acum dacă nu vă place culoarea puteţi adăuga puţin colorant roşu.
Se adaugă untul tăiat cubuleţe în tranşe, în timp ce robotul merge.
Când aţi terminat de adăugat tot untul, lăsaţi robotul să mai meargă încă 30 sec, astfel încât crema să se aereze.
Turnaţi crema într-un borcan. Daţi la frigider să se răcească complet. În acest timp se va îngroşa.