Ingrediente
- 500 ml lapte
- coajă rasă de la 1/2 lămâie
- coajă rasă de la 1/2 portocală
- 1 baton scorțișoară (cca 5 cm)
- 4 gălbenușuri de ou
- 100 gr zahăr
- 20 gr amidon
- 2 linguri zahăr (pentru caramelizare)
Porții: 4
Mod de preparare
Se pune laptele pe foc împreună cu scorțișoara și coaja de lămâie și portocala. Se înfierbântă la foc mic până începe să facă spumă pe margine. Se trage crăticioara de pe foc, se acoperă cu capac și se lasă să se infuzeze timp de 10 minute.
În acest timp se freacă gălbenușurile cu zaharul până se obține o cremă galben-pal. Se adaugă amidonul și se omogenizează.
Se strecoară laptele. Se toarnă laptele fierbinte infuzat peste gălbenușuri, în fir subțire, amestecând mereu cu telul.
Se pune compoziția într-o crăticioară. Se pune pe foc mic și se amestecă mereu cu telul în ea până simțiți că devine ușor vâscoasă (se simte pe tel când începe să se lege și se văd urmele telului prin ea; crema e ok când curge încet de pe lingură iar pe dosul ei rămâne o peliculă subțire – vezi poza 4; durează în jur de 10-15 minute până ajunge la consistența dorită; dacă aveți termometru, crema trebuie să ajungă între 80C și 90C).
Acesta este cel mai important pas, de el depinde consistența / finețea cremei, de aceea lăsați focul la mic, amestecați mereu și aveți răbdare să se facă cremă.
Luați crăticioara de pe foc și amestecați rapid timp de 1 minut.
Turnați crema în 4 vase ceramice / căni / borcanele. Lăsați să se răcească la temperatura camerei. Dați apoi vasele la frigider până le veți servi (măcar câteva ore să aibă timp să se închege).
Presărați un strat fin de zahăr deasupra ți caramelizați-l fie cu torta (sau instrumentul spaniol special pentru caramelizat; acestea sunt variantele ideale, fiindcă caramelizează instant zahărul fără a încălzi prea tare crema) sau introduceți vasele sub grill-ul încins la maxim câteva minute.