Din spatele uşii metalice, o voce mă întreabă stins… cine e? Sunt de la ziar şi aş dori să vorbesc cu doamna Penelopa Ciupagea. În prag apare o bunicuţă plăpândă, cu trup firav sprijinindu-şi bătrâneţea într-un baston la fel de mic, apoi mă invită să intru.
După primele cuvinte, aveam să realizez că în interior se ascunde un suflet imens, cu mult mai mare decât camăruţa garsonierei în care îşi duce traiul, la cei peste 80 de ani, iar memoria şi inteligenţa de care dă dovadă depăşeşte pragul celor două clase primare pe care olteanca din Jiana Mare spune că a reuşit să le facă… din păcate !
Am avut pământ! De nu l-am mai fi avut
Dimineaţa, nu se făcuse ziuă bine şi securitatea era la poartă. Familia Ciupagea din localitatea Flămânda, comuna Jiana Mare din Mehedinţi, cinci suflete – doi părinţi şi trei copii, primiseră ordin de Domiciliu Obligatoriu. “Era lunea Rusaliilor, când au venit peste noi. Soldaţii cântau în batjocură: ”Floare verde a florilor, în lunea Rusaliilor, este jalea satelor, plecarea chiaburilor. Scoal’ chiabure nu mai sta, vă dăm căruţe şi cară’… duceţi bagajul la gară ! Ce să facem, am strâns ce am putut, am mai dus animale şi păsări pe la vecini apoi ne-am îndreptat cu căruţa spre locul de întâlnire. Eram toţi în căruţă, printre bocceluţele adunate. Tatăl meu, Dumitru şi mama, Lucia, stăteau în faţă iar eu împreună cu Elefterie, fratele meu care era mai mic cu un an ca mine, avea 16 ani şi cu sora mea, Ioana, de 11 ani, stăteam în spate. Ne-au adunat vreo 22 de familii, iar prima noapte am stat sub cerul liber, păziţi de soldaţi, în Valea Scăpăului la ieşire din sat. A doua zi, încolonaţi, am fost urcaţi în vagoane de vite în gară la Prunişor. Căruţele cu tot ce aveam au rămas pe loc. Ne era frică că nu ni le mai dau, dar au venit până la urmă soldaţii cu ele şi le-am suit în vagoane”, îşi aminteşte amănunţit, Penelopa Ciupagea.
Stăteam sub covercă, iar şerpii mişunau printre noi
Brateş, unul dintre satele stabilite drept zonă de “Domiciliu Obligatoriu” de “noua orânduire comunistă”, era amplasat intenţionat pe fundul fostului lac Brateş, desecat doar parţial. ”Ne-au dat jos în gară la Frumuşiţa, apoi am fost aruncaţi cu tot cu bagaje în mijlocul câmpului, la Brateş. Prutul era la doi kilometri, dincolo ruşii, pe cealaltă latură era canalul de evacuare a apei de la orezărie, iar singurul pod era păzit de grăniceri. Închisoare în tot cuvântul. Tata a făcut o covercă din nişte rogojini şi aşa am stat. Ne îngrozeam de şerpii care mişunau printre noi zilnic. La câteva luni de zile, am primit doar uşi, geamuri şi stâlpi de lemn ca să ne înjghebăm casă. Eram în sat peste 600 de familii. I-au obligat pe oameni să facă, până în toamnă, şcoală mare, Primărie şi dispensar. Venea miliţia din două în două zile şi ne făcea apelul. Spre toamnă, prin octombrie tata a reuşit să ridice casa, dar pereţii din trestie şi crengi nu erau tencuiţi. Bătea un vânt de nici focul nu ardea pe vatră. El găsise de lucru ca şi contabil la Cooperativa de la orezărie, mama cu Elefterie lucrau în câmp, Ioana era la şcoală, iar eu fiind infirmă cu un picior, eram singura din gospodărie. Tata îmi făcuse o schelă de lemn şi aşa cum puteam o trăgeam după mine şi spoiam cu lut pereţii casei. Seara, când trebuiau să se întoarcă ai mei de la lucru, coboram încet de pe schelă şi le făceam câte ceva de mâncare. Asta a fost copilăria mea chinuită din deportare”, povesteşte Penelopa.
Crăciun cu pâine de orz şi un strop de untură
Lipsa apei, hrana puţină, lemnele de foc şi ţânţarii erau mult mai importante pentru aceşti năpăstuiţi ai soartei decât gândul la sărbătorile petrecute creştineşte şi în tihnă. “Ştiam ce este Crăciunul, dar nu ştiam cum este. Ascundeam câte o traistă cu făină câteva zile, prin te miri ce loc, până treceau controalele, apoi o mâncam aşa mucegăită, de la umezeala din baltă. Crăciunul şi sărbătorile de iarnă le petreceam cu pâine de orz, pe care parcă şi acum o simt pe gât şi cu un strop de untură dacă făcea tata rost de un pic de slănină sau carne. Nu ştiam noi ce e ăla pom de Crăciun. Singurul pom pe care îl cunoşteam era salcia, pe care o mai furam din când în când din pădure, pentru foc. În rest, făceam focul cu rădăcini de trestie, pe care le scoteam din mlaştină, apoi le băteam cu beţe să scuturăm şerpii care hibernau printre rădăcini, ca nu cumva să îi aducem acasă. Astea erau sărbătorile pentru noi, o zi ca oricare alta în care ne bucuram că nu ne-am îmbolnăvit de friguri sau de tifos”.
Am pierdut încă odată totul…chiar şi coliba din Brateş
Amenajat pe fundul lacului, sub nivelul Prutului, fiind protejat doar de diguri, satul Brateş a fost expus dintotdeauna riscului de inundaţii.
“În martie 1955, am fost anunţati de miliţie să evacuăm satul că e risc de inundaţii. Apele s-au retras şi ne-am întors acasă. Prin august, acelaşi an, am fost evacuaţi din nou. De data asta am pus în căruţă ce am putut şi ne-au cazat la o familie din satul vecin. Fratele meu mai venea să ia câte ceva, apoi digul Prutului s-a rupt şi apa a năvălit peste tot. Casele erau acoperite de apă şi tot chinul nostru s-a dus pe apa sâmbetei, a doua oară. Pe acoperişuri se mai vedeau doar pisicile, de care ni se rupea sufletul, dar nu puteam să ajungem la ele. Stogurile de orez şi de grâu pluteau pe apă ca vapoarele şi noi înduraserăm foamea până atunci. Am stat ceva vreme la familia aceea de oameni cumsecade, iar la scurt timp am primit ordinul de întoarcere acasă. La Jiana erau doar zidurile. Uşi, ferestre, unelte, chiar şi ţigla de pe casă dispăruseră. Nu comuniştii le-au luat, au fost luate de vecini. Noi eram singurii din zonă care aveam casa acoperită cu ţiglă de Jimbolia, restul aveau cu tablă. Când am venit acasă, deja câţiva vecini aveau ţigla noastră pe casă la ei. Ne mai rămăsese doar o livadă de corcoduşe, din care tata făcea ţuică şi o dădea la schimb cu porumb, ca să putem creşte animale. Am dus-o greu de tot”, suspină doamna Penelopa.
Necăjită, chinuită şi otrăvită, aşa a fost viaţa cu mine
“Fratele meu s-a căsătorit în sat. Ioana a venit la Lugoj, la Filatură şi s-a căsătorit şi ea aici. Eu am plecat la Severin şi am lucrat la o cooperativă de meşteşugari vreo 11 ani, apoi am fost pensionată, fiind cu piciorul. Am venit şi eu la Lugoj şi mama, care o ajuta pe sora mea cu treburile prin casă. Eu nu m-am căsătorit niciodată, dar nici nu am simţit nevoia să mai fiu chinuită de altcineva, că destul m-am chinuit. În martie 1981, alt necaz avea să se abată asupra noastră. În aceeaşi săptămână au murit amândoi părinţii. Mama pe 19 martie, după o operaţie, iar tata pe 22 martie, a paralizat şi s-a dus şi el. L-am adus şi pe el la Lugoj şi i-am îngropat unul lângă altul. Acum, cu toate bolile pe care le am şi eu şi Ioana, mi-aş dori să mă duc şi eu lângă ei, dar mi-e teamă că îl supăr pe Dumnezeu dacă îmi doresc moartea. Nu am şcoală, decât două clase, dar am şcoala vieţii. Părinţii ne-au educat foarte bine, în spiritul cinstei, bunului simţ şi omeniei. În schimb, au mai încercat să ne introducă ceva în suflet. Pământul înseamnă avere! Dă-l dracului de pământ, că în el ajungem cu toţii! Pentru asta au pătimit şi ei…”.