INGREDIENTE
– 400 g făina
– 60 g unt
– 50 g zahăr
– 1 cub de drojdie de bere
– 1 ou
– 1 gălbenuș
– 125 ml lapte călduț
– 2 linguri coajă rasă de lămâie
– 1 plic zahăr vanilat
– sare
Pentru umplutură
– 200 g mac
– 100 g zahăr
– 150 ml lapte
– 1 linguriță unt
– 1 plic zahăr vanilat
– 1 lingură coajă rasă de lamâie
PREPARARE
Drojdia de bere și o linguriță de zahar se dizolvă în laptele călduț. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine și se lasă la crescut, într-un loc cald, 10 minute. Între timp, oul și gălbenușul se bat cu restul de zahăr și un praf de sare, iar untul se înmoaie.
În făină cernută se toarnă maiaua crescută, laptele caldut aromat cu vanilie și coaja de lămâie și compoziția de ou.
Se amestecă până se înglobează toată făina, apoi se adaugă câte puțin unt înmuiat și se frământă până se obține un aluat omogen, ce se desprinde ușor de pe vas.
Se acoperă cu un servet și se lasă la dospit, până își dublează volumul, aproximativ o jumatate de oră.
Pentru umplutură, se amestecă macul spălat, laptele, untul și zahărul și se fierb pâna se obține o compoziție cremoasă.
Se adaugă vanilie și coajă de lămâie și se lasă la răcit. Aluatul crescut se întinde în două foi groase de 1 cm, care se ung cu mac, se rulează și se împletesc. Se așează într-o tava unsă cu unt și se lasă din nou la dospit, jumatate de oră.
Se unge cozonacul cu ou și se coace în cuptorul bine încins, 35-40 de minute.