Echipa fanion a Lugojului, Vulturii, a avut unul din cele mai reuşite sezoane fotbalistice din ultimii ani, clasându-se pe locul al treilea în clasamentul seriei a IV-a a Ligii a III-a.
Luând startul fără speranţe de performanţă, echipa de pe Timiş a avut ca singur obiectiv, rămânerea în eşalonul trei al fotbalului naţional şi salvarea de la retrogradare, Vuturii au reuşit să răstoarne pronosticurile pesimiste din startul campionatului, iar începutului ezitant i-a luat locul o evoluţie promiţătoare, care s-a concretizat mai ales în returul competiţiei.
Artizanii acestei reaşezări ierarhice sunt fără îndoială membri noului staff tehnic şi administrativ, instalat la startul din a doua jumătate a anului trecut, care au reuşit să refacă o echipă aproape de la zero.
„În momentul în care am preluat echipa, doar un singur jucător se mai afla sub contract cu Clubul Sportiv Municipal. Acela era Vlădia”, a spus profesorul Cosmin Petruesu, numit antrenor principal la Vulturii Lugoj la începutul ediţiei 2014-2015.
Acesta şi-a adus alături pe banca tehnică pe profesorul Claudiu Jivulescu în poziţia de antrenor secund şi pe fostul goalkeeper al lui Poli Timişoara, Sorin Micşa, pentru pregătirea portarilor.
Începutul nu a fost unul uşor, dificultăţile de finanţare au privat echipa de serviciile unor jucători cu experienţă în eşaloanele doi şi trei, ceea ce a dat mari emoţii în menţinerea echipei în Divizia C.
Obiectivul a fost schimbat şi s-a stabilit ca noua bancă tehnică să încerce să salveze echipa de la retrogradare. Ca soluţie de rezervă s-a apelat la promovarea juniorilor din pepiniera şcolii sportive.
„Politica clubului s-a schimbat şi din motive financiare, în primul rând, am fost nevoiţi să renunţăm la o serie de jucători, nu am mai putut să le asigurăm pretenţiile financiare, justificate după valoarea pe care o aveau la momentul respectiv, drept urmare am fost nevoiţi să ne orientăm spre jucători tineri de perspectivă. Obiectivul de clasament a fost stabilit, împreună cu finanţatorii şi departamentul administrativ, de a evita retrogradarea în primul an şi apoi alcătuirea unei echipe competitive care într-un viitor nu foarte îndepărtat să poată face faţă într-un eşalon superior. La momentul respectiv, din lot erau doar trei jucători peste 20 de ani, 16 sub 21 de ani şi alt obiectiv nu puteam să stabilim atunci”, a precizat profesorul Cosmin Petruescu.
Lucrurile aveau însă să se schimbe chiar dacă noul antrenor principal a trebuit să recupereze lipsa de informaţii despre Liga a III-a, ultimii doi ani petrecându-i într-un eşalon superior.
„A fost o oarecare nelinişte din punctul meu de vedere, pentru că de doi ani am pierdut contactul cu eşalonul trei. Eu în ultimii doi ani am activat la Timişoara şi nu mai ştiam care e situaţia la Liga a treia şi care e exact valoarea celorlalte echipe din serie. Dar m-au ajutat colegii mei Claudiu şi Sorin, care mi-au adus tot timpul informaţii despre adversarii pe care trebuia să-i întâlnim şi astfel împreună cu ei am reuşit să depăşesc acest handicap”, a punctat Petruescu.
Deşi a avut la dispoziţie un buget limitat, aproape de limita supravieţuirii în campionat şi mult sub ce aveau o bună parte dintre adversarele din serie, noua bancă tehnică şi staff-ul administrativ au reuşit totuşi să găsească soluţii pentru a menţine jucătorii aproape de club, reuşind în acest fel să recupereze şi din moralul slab cu care s-a pornit la drum şi să îmbunătăţească performanţa.
„Am ştiut de la început bugetul pe care putem să ne bazăm. Am ales să promitem mai puţin, dar să dăm la timp, ceea ce a contat foarte mult în economia clasamentului şi desfăşurarea ulterioară a lucrurilor. La Lugoj a existat şi există în continuare o stabilitate financiară. Banii care au fost, chiar dacă nu prea mulţi, s-au dat la jucători la timp şi cred eu că a contat foarte mult pentru jucători în plan psihologic. Suntem printre puţinele echipe cu salariile la zi. Mai sunt doar restanţe financiare la primele de joc, pentru că am reuşit prin prestaţia noastră în timpul campionatului să depăşim bugetul estimativ, responsabile fiind victoriile numeroase din returul campionatul. Nu cred că este o veste neplăcută pentru finanţatori şi conducători”, a punctat antrenorul principal de la Vulturii.
Rezultatele nu au întârziat să apară, ceea a dus la o schimbare radicală în clasament.
Returul de campionat avea să aducă o evoluţie neaşteptată.
Vulturii au reuşit un parcurs maratonistic de zece victorii consecutive, încheind campionatul cu o victorie în deplasare la Naţional Sebiş, una din formaţiile candidate la promovare, şi pe primul loc într-un clasament al rezultatelor din retur.
„Împreună cu staff-ul tehnic ne-am propus pentru retur să obţinem mai mult de 20 de puncte cât am reuşit în prima parte a campionatului şi să obţinem mai mult decât un singur punct cu primele patru clasate. Returul ne-a confirmat aşteptările, după o pregătire fizică foarte bună în iarnă şi chiar aş vrea să-i felicit pe băieţi pentru modul în care au răspuns solicitărilor noastre. În retur, chiar dacă am început ezitant în primele două etape, am realizat 33 de puncte şi cu primele patru clasate am luat 12 puncte din tot atâtea posibile, ceea ce ne-a propulsat pe prima poziţie într-un clasament al returului. Practic, am obţinut aproape tot ce se putea obţine”, a adăugat Petruescu.
Revitalizarea echipei mari şi-a adus aportul şi asupra parcursului celei de-a doua echipe Vulturii Lugoj, care a activat în campionatul judeţean.
Pregătită de acelaşi staff tehnic, echipa din “judeţ” a terminat competiţia pe poziţia secundă.