Micuți de câțiva anișori sau deopotrivă, adolescenți care sunt la vârsta când au mare nevoie de îndrumare spre cărările normale ale vieții, înmulțesc pe an ce trece cifrele din statisticile “copiilor fără copilărie”, ai căror părinți pleacă în străinătate la muncă.
Doar în județul Timiș, potrivit datelor Direcției de Asistență Socială peste 2.500 de copiii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, iar cifrele reflectă doar o parte din dimensiunea reală a acestui fenomen.
Încă din 2006, părinţii plecaţi să lucreze peste hotare sunt obligaţi să-şi anunţe plecarea din ţară la Serviciile de Asistenţă Socială subordonate Primăriilor din localitățile în care îşi au domiciliul, cu minimum 40 de zile înainte.
Această măsură preventivă este menită să ajute autorităţile să gestioneze mai bine problema copiilor care au deviaţii comportamentale din cauza separării de părinţi și care nu de puține ori conduc spre abandon școlar ori suicid.
În situația în care ambii părinți sau părintele care își exercită singur autoritatea părintească, intenționează să plece la muncă în străinătate, sunt obligați să notifice serviciul public de asistență socială cu privire la această intenție și să desemneze persoana care se va ocupa de întreținerea copilului.
Confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul, se efectuează de către instanța de tutelă, care dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an.
Nici Lugojul nu este ocolit de astfel de situații, iar în evidențele Serviciului de Autoritate Tutelară din cadrul DASC Lugoj figurează câteva zeci de copii a căror părinți se află departe de ei.
“În evidențele S.A.T, există un număr de 41 de minori a căror situație este monitorizată periodic. Funcționarii efectuează vizite periodice la domiciliul acestor copii, în scopul cunoașterii situației lor, dar și pentru a preveni cazurile de abuz sau neglijență, ori modul în care acești copii păstrează legătura cu părinții. De asemenea, solicităm anual, în ultimul trimestru al anului, unităților școlare care funcționează pe raza lor administrativ teritorială, date și informații cu privire la minorii care au un singur părinte sau ambii plecați în străinătate și detalii dacă aceștia au revenit în țară după cel puțin 12 luni. Dacă se constată scăderea randamentului școlar, învățătorul sau dirigintele copilului are obligația de a solicita sprijinul consilierului școlar și de a ne anunța în scris”, se arată în comunicatul DASC Lugoj.
Dacă nu respectă aceste obligații legale, părinții sunt pasibili de amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Pentru depunerea notificării, lugojenii care pleacă peste graniță și vor să își lase copiii în grija apropiaților, se pot adresa Serviciului de Autoritate Tutelară din cadrul DASC Lugoj, aflat în incinta Primăriei, cam. 12 sau la telefon – 0256/351441.