Vacanța de vară a ajuns la final, însă la Școala Gimnazială “Anișoara Odeanu” din Lugoj, perioada a fost una activă, pentru elevi și profesori deopotrivă.
În luna august s-a desfășurat prima activitate din cadrul proiectului “Copiii în lumea teatrului”, și anume o şcoală de vară. Proiectul se desfăşoară în colaborare cu Asociaţia “Educaţia – fereastra spre viitor” şi este finanţat de Primăria Lugoj. La şcoala de vară au participat 30 de elevi, iar atelierele au fost susţinute de Daniel Burcea, actor, membru al asociaţiei CREAS şi de profesorii voluntari: Corina Dulcu, Mariana Fratuţescu, Diana Haldea, Mihaela Haţegan, Ecaterina Popescu Cristescu, Gabriela Iova, Ionela Canea. Coordonatorul proiectului este prof. Dana Elena Tipei.
“M-a bucurat foarte mult invitația de a reveni la Lugoj și de a lucra cu elevii Școlii Gimnaziale <<Anișoara Odeanu>>. S-au realizat ateliere de teatru, obiectivul fiind înțelegerea și abordarea unui text la prima vedere. Am pregătit trei povești cunoscute lor, le-am dramatizat, copiii au fost împărțiți în trei grupe apoi am distribuit fiecăruia cate un personaj din poveste. Pentru a putea realiza un casting la prima vedere, am făcut un joc pentru dezvoltarea capacitații de lucru în echipă, un exercițiu de prezentare verbală, rugându-i să se prezinte pe rând. Scopul jocului nu a fost doar de a-i cunoaște eu la prima vedere, ci să se cunoască și intre ei, deoarece erau clase diferite și a fost un prim pas spre relaxare și adaptare la grupul respectiv. După ce am finalizat castingul, mi-am dorit să realizăm un spectacol-lectură în care copiii au citit pe roluri cu intenție și implicare pe cerințele date pe parcursul lecturării. Pentru a adăuga un nivel de concentrare mai mare am creat de la început o miză prin faptul că la final grupa care citea avea drept audiență celelalte două grupe. Pe parcursul lecturii copiii au primit diverse sarcini: să-și imagineze locul în care se desfășoară acțiunea, să-l descrie cu voce tare și să evidențieze anumite detalii, să realizeze o fișă de personaj în care descria cine este, relația cu celelalte personaje, ce s-a întâmplat cu el înainte de a intra în poveste și dacă și-a atins scopul. Înainte de fiecare lectură s-au realizat jocuri de concentrare, atenție, observare și improvizație. La finalul şcolii de vară, obiectivul a fost atins și copiii au reținut primii pași pentru a putea aborda un text in profunzime. E important să înțeleagă ceea ce citesc, să-și imagineze locurile și personajele, și așa orice text va prinde viață cu propria imaginație”, a spus Daniel Burcea, actor la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploieşti.
Amintim că în perioada verii s-a desfășurat la Şcoala Gimnazială ”Anișoara Odeanu” Lugoj Laboratorul de literație ”Amicii învățării”, un proiect sprijinit de Fundația Noi Orizonturi și de Clubul IMPACT ”Copiii au putere” Lugoj. În cadrul acestui proiect, 20 de elevi au beneficiat de activități educaționale de recuperare, realizate de profesori și elevi voluntari. Prin intermediul jocurilor și a poveștilor, elevii au recapitulat scrierea și citirea literelor, au învățat să își concentreze atenția, să lucreze în echipă, să îsi regleze emoțiile, încercând astfel să recupereze cât mai mult din decalajele apărute în învățare. Membrii comunității s-au implicat în campania,, Borcane cu suflet,, și au asigurat elevilor beneficiari fructe, dulciuri și… pizza pe toată durata proiectului. Profesorii voluntari implicați: Simona Banda, Alina Polk, Alina Miron, Laura Secosan și Jessica Polk (studentă și fostă elevă a școlii).