Angajaţii de la Apele Române “Banat”, secția Lugoj, urmează să reia lucrările începute în 2022 pentru refacerea și consolidarea sistemului de apărare al malurilor insulei din Cotu-Mic.
Graficul de acțiuni cuprinde: întărirea și completarea cu stâncă a malurilor insulei, în amonte și în aval de cascadă, extragerea arborilor care blochează curgerea apelor la creșterea debitelor, din intervalul perioadelor ploioase, precum și nivelarea platoului insulei.
Circa 90% din lucrările promise în protocolul semnat cu Primăria Lugoj, pentru reamenajarea insulei și decolmatarea brațului stâng al Timișului, de lângă insulă, în amonte de cascadă, au fost, deja, executate.
“Până în prezent, în cea mai mare parte, ne-am achitat sarcinile stabilite pentru zona insulă, din cartierul Cotu-Mic, în aval și în amonte de cascadă. Brațul stâng al Timișului, predispus la depuneri de aluviuni, a fost decolmatat, începând de la cascada din Cotu-Mic, în amonte și până după baza sportivă, de pe mal, pe o lungime de câteva sute de metri. Malul a fost curățat de vegetația abundentă care s-a format în timp și au fost necesare excavări pentru lărgirea canalului de curgere a apei, până la aliniamentul din construcție al amenajărilor din zonă. La structura de apărare a insulei s-au refăcut digurile de protecție erodate de inundațiile anterioare, din ultimele două decenii. Pentru execuția de consolidare și întărire a malurilor insulei s-au folosit 3000 de tone de piatră brută. În unghiul cel mai expus la forța apelor au fost așezate bucăți de stâncă de până la 3,5 tone ”, a precizat Dan Jurjescu, directorul secției Lugoj, din cadrul Apelor Române “Banat”.
Lucrările de consolidare a insulei vor continua cu întărirea malului insulei, în aval de cascada din zona străzii Timișoarei, în dreptul bazei sportive. Pentru apărarea împotriva eroziunii malurilor se vor așeza încă 1000 de tone de piatră brută.
Pe malul din cartierul Cotu-Mic, în aval de cascada de pe brațul stâng al râului, este prevăzută extragerea a 40 de arbori din albie.
Apele Române au anuțat că în cursul acestui an sunt prevăzute acțiuni de curățare a vegetației, de pe ambele maluri ale Timișului, între Pasarela pietonală “Leucuța” și podul de beton.
De asemenea, se are în vedere realizarea unui plan de acțiune pentru eliminarea depunerilor de pe malul drept al Timișului, între clădirea care adăpostește Casa de Pensii și Sala sporturilor “Ioan Kunst Ghermănescu”.
Lucrările sunt necesare pentru refacerea aliniamentului normal al albiei de la baza digurilor de apărare și scăderea presiunii și forței apei pe vârful insulei. Într-o primă etapă, în acest an, se va încerca eliminarea vegetației și a arborilor, care formează o minipădure pe porțiunea unde există depuneri.