Lăudat pentru inițiativa de a modifica legea astfel încât să-i lase fără pensii speciale pe magistrații corupți, Guvernul Ponta a căzut într-o capcană întinsă de chiar de Consiliul Superior al Magistraturii. Surse judiciare importante, au declarat, sub protecția anonimatului, că propunerea legislativă ce urmează să ajungă în Parlament are multe scăpări prin care judecătorii „pătați” vor putea beneficia de aceleași drepturi cu judecătorii care au strâns din dinți o viață întreagă pentru o carieră imaculată.
Lăudat pentru inițiativa de a modifica legea astfel încât să-i lase fără pensii speciale pe magistrații corupți, Guvernul Ponta a căzut într-o capcană întinsă de chiar de Consiliul Superior al Magistraturii. Surse judiciare importante, au declarat, sub protecția anonimatului, că propunerea legislativă ce urmează să ajungă în Parlament are multe scăpări prin care judecătorii „pătați” vor putea beneficia de aceleași drepturi cu judecătorii care au strâns din dinți o viață întreagă pentru o carieră imaculată.
Pensiile speciale ale magistraților au reprezentat întodeauna un subiect sensibil, dar punctul culminant a fost atins odată cu arestarea unor judecători de la cel mai înalt nivel care au fost condamnați cu suspendare, dar și-au păstrat beneficiile. De altfel, legea în vigoare, prevede că magistrații pot beneficia de pensii speciale dacă îndeplinesc anumite condiții, printre care și „eliberarea din funcție din motive neimputabile”.
Cum termenul este destul de clar, judecătorii, specialiști în interpretarea legii, au făcut jonglerii astfel încât să poată beneficia de pensia specială şi cei care au fost condamnaţi penal, definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni din culpă sau chiar intenţionată dacă CSM a apreciat că prestigiul Justiţiei nu a fost afectat.
Pensii speciale pentru obligații speciale
Pentru orice cetățean de bun simț, un judecător căruia nu i se poate imputa nimic, trebuie să fie un judecător care are o carieră și chiar o viață personală fără pată. Pentru a reuși să fie așa, judecătorul trebuie să aibă o viață privată de multe „mici scăpări” pe care și le permite orice om de rând. De altfel, „demnitatea funcției de magistrat” este literă de lege, la propriu.
Acesta este și motivul pentru care au fost gândite pensiile speciale, drepturi prin care s-a dorit compensarea îngrădirilor de care magistratul a avut parte în carieră. Nesimțirea unor infractori în robe a ajuns, însă, atât de departe încât pensia specială a fost considerată un drept chiar și după o sentință de condamnare rămasă definitivă.
Cum a intervenit CSM în apărarea judecătorilor „pătați”
După ce cazurile de corupție de la cel mai înalt nivel al Justiției s-au înmulțit, Mnisterul Justiției a pregătit un proiect de lege prin care judecătorii „condamnați pentru o infracțiune” să fie lăsați fără pensiile speciale. Mai mult decât atât, Ministerul Justiției a propus eliminarea pensiilor de serviciu și pentru magistrații excluși din magistratură. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat avizul pe această lege, dar sub alte condiţii, demersul fiind îmbrățișat de opinia publică, aflată în necunoştinţă de cauză. „Avizul dat de CSM, arată, însă, că forul suprem al magistraturii din România este mai preocupat de protejarea judecătorilor pătați și chiar a infractorilor din Justiție, decât de îmbunătățirea imaginii Justiției, de creșterea încrederii în Justiție și de motivarea judecătorilor curați”, au arătat sursele Redeşteptarea.
Un judecător care a comis o infracțiune cu intenție poate beneficia de pensie
Mai exact, CSM a emis un aviz favorabil, dar cu unele „îmbunătățiri”. Astfel, CSM a considerat că nu este corect ca un judecător condamnat după ce a provocat un accident rutier cu victime, din culpă, să fie privat de pensia specială. În formularea CSM, aceleași drepturi are și judecătorul care a provocat un accident din culpă, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.
Grija CSM pentru infractorii din justiție merge atât de departe încât, în avizul dat pe legea propusă de Ministerul Justiției se consideră că „nici în cazul infracțiunilor săvârșite cu intenție pierderea pensiei de serviciu nu se justifică, decât în anumite ipoteze, care relevă o nedemnitate a magistratului în obținerea acestui beneficiu”. Cu alte cuvinte, în opinia CSM, un magistrat condamnat, spre exemplu, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, pentru viol sau pentru omor, poate avea suficientă demnitate să primească o pensie specială, dacă CSM consideră că prestigiul justiţiei nu a fost afectat.
În același timp, Consiliul Superior al Magistraturii a respins propunerea de eliminare a pensiilor de serviciu pentru judecătorii sancționați cu excluderea din magistratură. Este, însă, de notorietate faptul că un judecător ajunge să fie exclus din magistratură numai după ce a comis abateri foarte grave. Așadar, în opinia CSM, judecătorii excluși din magistratură după ce au comis o abatere gravă sunt demni să primească o pensie specială.
Pensiile speciale, la mâna unui CSM foarte generos cu judecătorii „mânjiți”
Cu aceste observații, CSM și-a dat avizul pe legea privind pensiile speciale ale magistraților, formulându-se următorul articol de lege. „Nu beneficiază de pensia de serviciu […] și indemnizația prevăzută la art 81. judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridical asimilat judecătorilor și procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcție, au fost condamnați definitiv pentru o infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție sau o infracțiune în legătură cu acestea, ori pentru o infracțiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, comise cu intenție, ori pentru altă infracțiune intenționată, cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că aduce atingere prestigiului justiției, săvârșite înainte de eliberarea din funcție. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condițiile legii”, se arată în articolul de lege avizat de CSM.
Prestigiul funcţiei de magistrat…
Analizând cu atenție articolul de lege reiese că indiferent de infracțiunea pe care au comis-o, fie că vorbim de fapte de corupție, fie că vorbim de o altă infracțiune comisă cu intenție, judecătorii pot beneficia de pensiile speciale dacă CSM „apreciază că nu s-a adus atingere prestigiului Justiției”. Există însă şi sintagma de „prestigiu al funcţiei de magistrat”, ceea ce individualizează o faptă.
Această apreciere rămâne, așadar, la latitudinea unui CSM care a dat deja o hotărâre halucinantă. A respins acţiunea disciplinară împotriva judecătoarei Veronica Cârstoiu, arestată acum pentru că ar fi luat o șpagă de peste un milion de euro pentru a-l elibera pe Dinel Staicu.
Cu alte cuvinte, în ciuda raportului Inspecției Judiciare, CSM a respins acţiunea disciplinară împotriva judecătoarei care a eliberat un infractor după ce șase judecători au decis că acesta este vinovat. Același CSM hotărăște cine sunt judecătorii „demni” și „nedemni” să primească pensii speciale de serviciu. „CSM dă dovadă că nu îl preocupă încrederea publică în justiție și nu este preocupat deloc de motivarea judecătorilor care lucrează fără pată în sistem. Aceștia tocmai sunt pe punctul de a fi egalizați cu infractorii din sistem cărora le sunt conferite drepturi speciale”, au spus surse judiciare, revoltate de modul în care a înţeles CSM-ul să umble la pensiile speciale ale magistraţilor.