Sâmbătă, 26 aprilie 2014, începând cu orele 17.00, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj s-a desfășurat Festivitatea de premiere și Gala laureaților celei de-a II-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”.
Evenimentul a fost organizat de către Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Lugoj, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj și Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Competiția a reunit peste 70 de concurenți, copii de vârstă preșcolară și elevi din ciclul primar, din Lugoj, Arad, Timișoara, Caransebeș, Reșița, Deva, Petroșani, Alba Iulia, Găgeni-Prahova, București, Vârșeț și Paris.
“Cea de-a II-a ediție a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia” a ajuns la sfârșit. O ediție cu participare record, peste 70 de pianiști care au evoluat în trei secțiuni: pian (cu cinci categorii de vârstă – preșcolari, clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a și clasa a IV-a), pian la patru mâini și pian-acompaniament/ansamblu cameral cu pian. Am oferit foarte multe premii și asta datorită unor sponsorizări generoase din partea preoților, predicatorilor, pastorilor de la cele mai importante biserici din Lugoj, Primăriei și Consiliului Local Lugoj și Rotary Club Lugoj, care a oferit Marele Premiu”, a declarat prof. dr. Constantin Tufan Stan, coordonatorul Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”.
Câștigătorul Marelui Premiu și al Trofeului „Clara Peia” a fost desemnat, prin votul juriului, dintre participanții la Gala laureaților. Este vorba de Miriam-Natalia Linul, elevă în clasa a IV-a la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad.
“Este un premiu important, valoros, mă bucur că l-am obținut și cred că o să-mi fie de folos. Mi-a plăcut foarte mult la Lugoj și sper ca la anul să revin”, a spus Miriam-Natalia Linul.
Concursul este un omagiu adus profesoarei și pianistei-concertiste lugojene Clara Peia-Vojkicza (1911-2005), protagonista celor mai importante manifestări muzicale organizate în perioada inter – și postbelică, sub auspiciile Conservatorului lugojean, ca eminentă profesoară de pian, dar și ca remarcabilă pianistă-concertistă, în cadrul stagiunilor Orchestrei Societății Filarmonice din Lugoj, instituție fondată în anul 1927.