Marea majoritate (29 din 38) a fântânilor publice lugojene au un conţinut crescut de amoniu – arată ultimele analize ale Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, iar în plus o fântână a înregistrat creşteri ale concentraţiei de fier.
Pe lângă aceasta, opt fântâni au fost închise temporar din cauza creşterii peste limita admisă a parametrilor microbiologici: bacterii coliforme, Ecsherichia Coli (E Coli) şi enterococi.
Astfel, la fântâna din Stadion III s-a constatat creşterea peste limita admisă a parametrilor la numărul de bacterii coliforme şi enterococi; la cea de pe strada Mihai Viteazul (Parcul Gării) – la nr. de bacterii coliforme; la Troiţa din Cotu Mic – la nr. de bacterii coliforme şi E – Coli; str. Stadion (Micro I) – la nr. de bacterii coliforme, strada Aurel Vlaicu – colţ cu Caraiman, la nr. bacterii coliforme, str. Hezerişului – la nr. bacterii coliforme, nr. E Coli şi nr. enterococi, strada Cornet, Mico V – la nr. bacterii coliforme, la nr. E Coli şi la nr. enterococi, şi Moara de pe strada Făgetului – la nr. bacterii coliforme şi la nr. enterococi.
Miercuri, 8 iulie, s-a trecut la spălarea şi dezinfecţia acestor surse de apă, s-a interzis consumul de apă de către populaţie de la aceste fântâni, şi s-a dispus recontrolul parametrilor neconformi. În plus, s-au constatat creşteri ale concentraţiei de fier şi de amoniu.
„Din punct de vedere chimic, la un foraj de pe strada Mureşului colţ cu Vlahuţă a fost înregistrată creşterea semnificativă a valorii parametrului fier, iar la majoritatea forajelor, 29 din totalul de 38, s-au constatat creşteri ale valorii parametrului amoniu”, ne-a declarat dr. Viorica Dumitru, director adjunct la Direcţia de Sănătate publică a judeţului Timiş.
Primarul Francisc Boldea: „Aici vorbim despre apă netratată”!
Referitor la această situaţie care se repetă an de an, mai ales pe timpul verii, primarul Francisc Boldea a precizat:
„Cheltuim 250.000 de lei pe an cu plata analizelor, înlocuirea robineţilor şi pieselor distruse ca urmare a furturilor şi vandalismelor, înlocuirea pompelor arse din cauza funcţionării nejudicioase etc. Filtrele se curăţă cu ocazia acestor dezinfectări, dar aici vorbim despre apă care, spre deosebire de cea de la robinet, nu este tratată. Aceştia sunt bani cheltuiţi şi care nu se mai recuperează”.
De la începutul anului, la fântânile din Lugoj au fost înlocuiţi 70 de robineţi furaţi, unii dintre ei fiind tăiaţi cu tot cu ţeavă.
Cele mai multe cazuri de vandalism şi furt asupra fântânilor s-au înregistrat pe strada Bocşei, în Cartierul Mondial, la Piaţa de vechituri (ocico) şi chiar în centrul oraşului, la fântâna din Parcul Poştei.
Mai bine apa netratata de la fantana decat cea tratata de la robinet care, dupa spusele primarul insusi, are gust de „imala”.
Il invit sa guste minunatia de apa de pe Timisorii, cand merge la magazinul sotiei sa ceara un pahar de apa de la robinet si sa spuna daca se renteaza „banii cheltuiţi şi care nu se mai recuperează”.
Dle primar, locuiti in Buchini, va intreb de cati ani curge apa de dinainte de Tapia? O crapat cineva de la ea?
Ce facem acuma, cautam motive sa le inchidem sa bem Fantanel sau apa imbuteliata? Ca de la robinet mai curge muuuulta apa pe Timis pana se fie cu adevarat potabila. De presiune nu mai vorbesc, sa faci un dus iti trebuie rabdare si vointa!