Locuitorii din estul judeţului Timiş nu au primit nici până în prezent banii pentru despăgubirile provocate de inundaţiile din vara anului trecut.
Locuitorii din estul judeţului Timiş nu au primit nici până în prezent banii pentru despăgubirile provocate de inundaţiile din vara anului trecut.
Comisia care a întocmit raportul, formată din reprezentanţi ai Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Banat, ai Administraţiei Bazinale de Apă Banat, ai Direcţiei Regionale în Construcţii Vest Timişoara, ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş, ai Consiliului Judeţean Timiş şi ai Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate a stabilit că 12 localităţi au fost afectate de inundaţii – Răchita, Margina, Homojdia, Fărăşeşti, Pietroasa, Curtea, Româneşti, Tomeşti Sat, Colonia Fabricii Tomeşti, Luncanii de Jos, Făget şi Zolt.
„La noi nu a ajuns niciun ban pentru despăgubiri. Au fost afectate grav două case şi una a fost avariată, însă niciunul dintre proprietari nu a primit deocamdată vreun ajutor din partea statului. Totalul pagubelor se ridică la peste 78.000 lei”, declara Ioan Faur, viceprimarul comunei Curtea.
Banii nu au ajuns nici la Margina şi nici la Tomeşti. „S-au făcut fişe pe fiecare gospodărie afectată, însă nimeni nu ştie câţi bani se vor primi pentru despăgubiri. La noi, cele mai mari probleme au fost cu terenurile agricole, fiind afectate 70 de hectare de teren arabil şi 50 de hectare de fâneaţă”, spunea Danciu Groşanda, secretarul Primăriei Margina. Primăria Pietroasa este singura care a beneficiat de bani în urma inundaţiilor. Consiliul Judeţean Timiş a alocat în luna decembrie suma de 1.000.000 lei, care au fost folosiţi pentru refacerea drumului către Fărăşeşti pe o distanţă de 6,3 kilometri. Acesta era pregătit pentru modernizare în vederea asfaltării din fonduri europene nerambursabile.
Conform raportului comisiei, în timpul inundaţiilor, pe raza localităţilor amintite, au fost afectate cinci case, două în pericol de prăbuşire şi 20 de anexe gospodăreşti.
Totodată, au fost distruse 1,61 km de diguri, 5,25 km de drumuri judeţene, 14,17 km de drumuri comunale, 7,77 km de străzi, un pod, şase podeţe, şase traversări pietonale, 3,6 km de apărări de maluri, 2 km de reţele de alimentări cu apă, 21 de fântâni şi sute de hectare agricole. D. Toma