Îngrijirea paliativă este un concept de îngrijire complexă acordată de o echipă multidisciplinară, a cărei baze au fost puse la Londra, de către Cicely Saunders, încă din anul 1967.
Această ramură a medicinei se adresează pacienţilor cu boli cronice din diverse patologii, boli ajunse în stadiul final de evoluţie şi care au depăşit pragul de tratament curativ, cel cu rol de vindecare, sau pragul staţionar al bolii, iar în acest caz nu mai rămâne decât să se trateze simptomele, foarte variate, prezentate de pacienţii cu boli terminale oncologice sau non-oncologice, marea majoritate, imobilizaţi la pat.
Îngrijirea paliativă este un tip complex de îngrijire holistică, ce integrează în sfera de activitate aspectul fizic al bolii, durere, stare de nutriţie, aspecte psiho-emoţionale, nevoia de informaţii despre boala de care suferă pacientul, aspecte sociale, ce implică familia pacientului, resursele acesteia pentru îngrijire la domiciliu, cât şi aspecte legale, financiare, şi nu în ultimul rând spirituale.
În România, acest tip de îngrijire s-a organizat în anul 1922, odată cu dezvoltarea unei serii de centre medicale tip hospice.
În Lugoj, a fost introdus în anul 2008, prin înfiinţarea în cadrul Spitalului Municipal ”Teodor Andrei”, a unui compartiment de îngrijiri paliative, cu o capacitate de 20 de paturi.
Din anul 2012 compartimentul funcţionează într-o aripă a spitalului, complet renovată şi reabilitată.
Prin sprijinul Primăriei Municipale Lugoj şi a Consiliului Local Lugoj, în momentul de faţă, datorită investiţiilor făcute, compartimenul îndeplineşte în totalitate standardele de îngrijire de acest tip.
Secţia paliativă a avut spre îngrijire, în anul 2014, un număr de 263 de pacienţi, dintre care 112 afectaţi de boli oncologice şi 151 cu boli non-oncologice – cardiace, neurologice, pulmonare. care au beneficiat de îngrijiri pentru o perioadă variabilă de timp.
”Din cei 263 de pacienţi aflaţi în îngrijire pe parcursul anului 2014, am înregistrat şi 94 de decese în spital. Filosofia care stă în spatele îngrijirilor de tip paliativ are ca motto: oferim viaţă zilelor şi nu zile vieţii, fapt de multe ori greu de acceptat de către membri familiilor pacienţilor avuţi în îngrijire de-a lungul timpului”, afirmă coordonatorul compartimentului de îngrijiri paleative, dr. Mircea Şerpe.
Nu trebuie însă făcută o confuzie între acest tip de compartiment, în care există o limită maximă de internare în cazul fiecarui pacient, şi termenul de cămin-spital de cronici, ori aşezământ pentru persoane vârstnice, în care pacienţii sunt aduşi pe termen lung, poate chiar nedefinit.
”Acest tip de îngrijire începe să se dezvolte, cel puţin în mediul privat, în sistemul public, Spitalul Municipal ”Teodor Andrei” fiind, la nivelul anului 2008, unul dintre pionierii acestui tip de îngrijire. Odată cu creşterea incidenţei bolilor cronice, a celor oncologice, a îmbătrânirii populaţiei, presiunea uriaşă care se va aplica asipra serviciilor de medicină curativă va putea fi redusă prin apelarea, atunci când vindecarea nu mai este posibilă, la îngrijirile de tip paleativ”, ne declară medicul Mircea Şerpe.