Comisarii Gărzi de Mediu Timiş atacă în minivacanţa de 1 mai toate zonele de campare şi picnic din zona Timişoarei, Buziaşului, Făgetului şi Lugojului. Aceştia şi-au stabilit şi un grafic de acţiune, astfel că cei care merg la iarbă verde
Comisarii Gărzi de Mediu Timiş atacă în minivacanţa de 1 mai toate zonele de campare şi picnic din zona Timişoarei, Buziaşului, Făgetului şi Lugojului. Aceştia şi-au stabilit şi un grafic de acţiune, astfel că cei care merg la iarbă verde ar fi bine să ţină cont de el pentru a nu plăti înzecit micii sau grătarele.
Astfel, în data de 28 aprilie, comisarii vor fi prezenţi în zona Chevereşu Mare – Buziaş, 29 aprilie – Surduc, Fârdea şi Lugoj ( în special zona din apropierea Hanului ”Ana Lugojana”), 30 aprilie – Pădurea Verde Timişoara, Moşniţa şi Şag, 1 mai – Dumbrăviţa, Parţa, Peciu Nou şi Periam.
”Treaba Gărzii de Mediu în aceste acţiuni este de a vedea cum asigură autorităţile publice locale, şi mă refer aici la primării, amenajarea locurilor. Ne vom asigura şi dacă cetăţenii au fost informaţi de autorităţi că nu este permis picnicul în zonele respective. Cu toţii riscă amenzi”, declara Marian Eperieş, şeful Gărzii de Mediu Timiş.
Legea 54 din 2012, denumită şi Legea Picnicului, vine cu reglementări menite să schimbe complet concepţia românilor referitoare la ieşirile în natură. Cei care desfăşoară activităţi de picnic în afara zonelor amenajate pentru astfel de activităţi pot fi amendaţi cu 1.000 până la 3.000 lei. Pentru aprinderea focului în alte locuri decât cele special amenajate pentru picnic se dau amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei. Constatarea contravenţiilor se face de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, autorităţile administraţiei publice locale, de către ofiţerii şi agenţii de poliţie, agenţii din cadrul Jandarmeriei, precum şi de către agenţii Poliţiei Locale.
Primăria municipiului Lugoj a identificat cinci locaţii privind desfăşurarea activităţilor de picnic şi anume, Km 5 din Dealul Viilor, Zona Restaurantului Pescăruşul, Insula din Cotu Mic, Zona Plopilor şi zona de lângă şoseaua de centură, pe strada Caransebeşului, pe partea stângă, însă nu le-a amenajat cum spune legea. „Locurile doar au fost identificate, urmează ca în perioada următoare să se pună în aplicare prevederile legale. Printre obligaţiile care trebuie îndeplinite de către administratorul acestor spaţii se numără amenajarea zonei în care se desfăşoară activitatea de picnic, amenajarea de locuri speciale pentru aprinderea focului, dotarea zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic şi a zonelor indicate pentru activităţile de picnic cu containere destinate colectării selective a deşeurilor şi să asigure Serviciul Salubritate în vederea ridicării deşeurilor colectate selectiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Lugoj, Angelica Rus.
Lacul Surduc este principala destinaţie de 1 mai. Aici, Primăria Comunei Fârdea ar trebui să amenajeze zone speciale de campare, cu locuri de parcare, locuri pentru grătare, de colectare a gunoaielor, toalete ecologice, bănci şi alte facilităţi. ”De unde? Este greu aplicabilă această lege pentru că nu avem bani să amenajăm terenul. Nu avem nimic prevăzut în buget în acest scop”, ne-a declarat Samuel Lupulescu, primarul comunei Fârdea.