În judeţul Timiş au fost aprobate pentru anul şcolar viitor 28 de clase profesionale în care ar urma să înveţe, timp de trei ani, aproape 800 de elevi, însă în prima etapă a înscrierilor şi-au depus dosarele doar 450 de candidaţi. Cele mai căutate clase profesionale au fost cele din Lugoj.
Prima etapă de înscrieri la clasele profesionale a avut loc în perioada 26-27 mai. La cele două licee din Lugoj care au clase profesionale s-au înscris un număr aproape dublu de candidaţi faţă de locurile disponibile. Cele mai căutate specializări sunt cele de mecanic-auto, lăcătuş sau comerciant-vânzător.
„La Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” s-au înscris 65 de candidaţi pe 28 de locuri la calificarea ospătar-chelner-vânzător în unităţi de alimentaţie publică, acolo am avut cea mai mare concurenţă”, ne-a declarat Silvia Pop, directoarea Colegiului Tehnic „Valeriu Branişte”.
„Pentru clasa de mecanic-auto am avut cel mai mare număr de solicitări. Noi am avut 28 de locuri şi au fost 58 de candidaţi. Ca atare, conform procedurii, a trebuit să organizăm o probă suplimentară de admitere”, a spus directorul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Marcel Drăgan.
S-a desfăşurat deja şi cea de-a doua etapă, cea destinată selecţiei candidaţilor prin examen de admitere în cazul în care au fost mai mulţi pe un loc, iar a treia etapă de admitere se organizează în cazul în care au rămas locuri libere după primele două etape (în perioada 27-31 august).
Pe parcursul celor trei ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională. La terminarea studiilor, tinerii primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene. De asemenea, printr-un program naţional de susţinere a învăţământului profesional, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 de lei pe parcursul studiilor.