Timişenii, alături de întreaga ţară, vor ieşi din nou la vot peste trei luni, odată cu stabilirea de către Guvernul României a zilei de 9 decembrie ca fiind data alegerilor generale.
Timişenii, alături de întreaga ţară, vor ieşi din nou la vot peste trei luni, odată cu stabilirea de către Guvernul României a zilei de 9 decembrie ca fiind data alegerilor generale.
De această dată, electoratul va trebui să-şi stabilească reprezentanţii în cele două camere ale Parlamentului, Senat şi Camera Deputaţilor.
Ţinând cont că o campanie electorală durează 40 de zile şi cu o lună înaintea demarării ei trebuie depuse candidaturile pentru cele 10 colegii de deputaţi şi patru de senatori câte sunt pe cuprinsul judeţului Timiş, timpul rămas până la stabilirea celor care vor cere votul timişenilor rămâne scurt, în jurul a două săptămâni.
PSD ar vrea să menţină actualii parlamentari, însă partenerii din USL au şi ei pretenţii. PDL şi PPDD speră să scoată un procent cât mai mare pentru oamenii lor.
Partidele din judeţul Timiş nu se grăbesc să anunţe oficial cine îi va reprezenta la alegerile din luna decembrie, însă frământările au început de mult. „Nu sunt stabilite nici colegiile, care cui aparţin, în cadrul USL. Prima dată trebuie să stabilim câte colegii avem noi, câte liberalii şi apoi să vedem care sunt candidaţii”, ne-a declarat Titu Bojin, preşedintele PSD Timiş şi copreşedinte USL Timiş. Dar a mai menţionat că cele mai mari şanse pentru a candida pentru viitorul Parlament al României le au actualii deputaţi şi senatori.
„În principiu, candidaţii sunt cei care au la ora actuală statutul de parlamentar, dar nu este obligatorie această regulă. Vor fi discutaţi fiecare în parte, iar activitatea lor va fi analizată, urmând ca apoi să vedem alţii pe care să-i punem pe listă”, a adăugat Titu Bojin.
Aceleaşi idei au fost expuse şi de Nicolae Robu, un alt copreşedinte al USL Timiş şi preşedintele PNL Timiş. „Sigur că aceşti parlamentari au avut o prestaţie care pe noi ne-a mulţumit, dar nu este luată nicio decizie în momentul de faţă. Pentru că acest subiect nu s-a discutat până în momentul de faţă în cadrul USL Timiş. În primul rând trebuie să purtăm discuţii la acest nivel, să împărţim colegiile şi apoi se ajunge la desemnarea persoanelor. Încă nu s-a făcut nimic din toate aceste lucruri”, ne-a declarat actualul primar al Timişoarei.
Aşa că din partea USL, lugojenii şi cei din Colegiul 7 de deputaţi îl vor regăsi pe buletinul de vot pe Sorin Stragea, făgeţenii şi cei din jur pe Dorel Covaci, cu toţii urmând să stabilească dacă Ilie Sârbu îi va reprezenta din nou în Senat. O decizie definitivă este aşteptată pentru săptămâna viitoare.
Nici în cadrul PDL lucrurile nu sunt stabilite definitiv. Candidaţii pentru Camera Deputaţilor sunt Mihai Bojin (Colegiul 7 Lugoj) şi Tiberiu Lelescu (Colegiul 9 Făget – Buziaş).
Candidatul cel mai probabil pe care PDL Timiş îl propune pentru Colegiul 4 pentru Senat (Lugoj – Făget – Buziaş) este Bogdan Ghelbere. „O decizie finală este aşteptată undeva în cursul săptămânii viitoare, până atunci, nimic nu este sigur, nimeni nu este bătut în cuie. Totul depinde de cum se vor încheia discuţiile privind coagularea dreptei, în Timiş putând apărea candidaţi din partea ţărăniştilor, singurii cu organizaţii în judeţ. Pot spune însă că în Colegiul Lugojului, aproape sigur eu voi fi candidatul pentru Camera Deputaţilor”, ne-a spus Mihai Bojin, consilier judeţean şi preşedintele interimar al PDL Lugoj.
Un alt partid care îşi pune mari speranţe la alegerile din data de 8 decembrie este PPDD. Dar nici aici lucrurile nu sunt clare în acest moment, în afara faptului că vor exista candidaţi. „Vom avea 14 candidaţi pentru toate colegiile din judeţ. Algoritmul este ştiut şi se va investi foarte mult în candidaţii care ocupă acum aceste colegii de parlamentari. Dar lupta este deschisă, chiar dacă noi suntem priviţi ca fără şansă. Săptămâna viitoare vom definitiva care sunt candidaţii partidului nostru la alegerile din decembrie”, ne-a declarat Adrian Diaconu, preşedintele PPDD Timiş.