Recent, primarul Lugojului, Francisc Boldea, s-a declarat nemulţumit de faptul că Serviciul de Desfacere Pieţe, Târguri, Oboare nu este profitabil.
Recent, primarul Lugojului, Francisc Boldea, s-a declarat nemulţumit de faptul că Serviciul de Desfacere Pieţe, Târguri, Oboare nu este profitabil.Ca atare, a afirmat că urmează să-l destituie din funcţie pe Francisc Krall, şeful serviciului. „Acolo se întâmplă ceva şi urmează să luăm măsuri drastice. Nu e posibil ca la Pieţe şi Oboare să nu realizăm profit. Având în vedere că în fiecare zi sunt închiriate peste 200 de mese, ar fi trebuit ca bilanţul să fie total pozitiv pentru că nu avem cheltuieli decât cu curăţenia şi salariile”, precizează Boldea.
După cum se vede şi în paralela pe ultimele trei luni între veniturile şi cheltuielile serviciului, cei mai mulţi bani se pierd pe salubrizare, acestea reprezentând între 72 şi 88 % din totalul cheltuielilor materiale în fiecare lună. Printre facturile de salubrizare pe lunile aprilie şi iunie se poate observa chiar o dublare a sumei, de la 11.213 la 22.649 lei. „În afară de hala de lapte, tot ce ţine de curăţenie este realizat de Salprest: măturatul, transportul gunoiului până la containerul de 20 mc care se află în parcarea de la autogară şi transportul acestuia la groapa de gunoi. Ei ne facturează în funcţie de cât gunoi procesează. Este adevărat că suma este mare, dar eu nu am control asupra containerului de la autogară. Acolo pot să mai arunce şi alţii. În plus, în iunie erau veniţi şi cei cu lubeniţele care au destul de multe rebuturi”, ne-a explicat Francisc Krall.
Ce e de făcut? Cum la cheltuielile cu salubritatea nu poate interveni, managarul pieţei vede o ieşire doar printr-o creştere a tarifelor pentru închirierea meselor. „De aproximativ opt ani de zile funcţionăm cu aceleaşi tarife. Dacă piaţa s-ar moderniza şi am putea cere mai mulţi bani celor care vând, s-ar simţi un plus. Pe lângă preţul mic încasat acum, am mai pierdut din administrare şi bazarul, la care sumele de chirie erau mai mari, la târg vine lume tot mai puţină cu animale. Chiar şi în piaţa de legume se simte o scădere a numărului de comercianţi faţă de anii trecuţi din cauza aprozarelor tot mai răspândite”, mai precizează şeful Serviciului de Pieţe şi Oboare.
Comercianţii din piaţa George Coşbuc plătesc ori un abonament lunar de 60 de lei, ori câte 2 lei/zi pe metrul pătrat de masă.