Scriitorul Nicolae Breban a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul în care era acuzat de colaborare cu fosta Securitate. Breban, care este şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj, şi-a dovedit nevinovăţia.
Miercuri, 18 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul lui Breban împotriva Sentinţei civile nr.4430 din 2 iulie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa supremă a modificat sentinţa atacată cu recurs, respingând acţiunea formulată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS ), ca neîntemeiată. Decizia ÎCCJ este irevocabilă. La declararea ca nevinovat a lui Breban au fost decisive declaraţia cunoscutului disident anticomunist Paul Goma, precum şi declaraţiile scriitorului şi omului de televiziune Virgil Tănase şi cea a politologului şi disidentului Gabriel Andreescu.
În toată această perioadă, Primăria municipiului Lugoj nu i-a retras titlul de Cetăţean de Onoare lui Breban, decizie care s-a dovedit a fi întemeiată. Nicolae Breban, care a împlinit la 1 februarie 80 de ani, a locuit la Lugoj în perioada 1941 – 1950. Din cauză că tatăl său a lucrat la Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, cult interzis de regimul stalinist, în anul 1950, Nicolae Breban este exmatriculat din penultima clasă a Liceului “Coriolan Brediceanu” fiind considerat “element provocator” şi duşman de clasă. Lui Nicolae Breban i s-a pus condiţia că, dacă vrea să-şi termine studiile, să muncească la fabrica de Calapoade, ceea ce a şi făcut, timp de două luni. Chiar dacă ulterior Ministerul Învăţământului a revocat hotărârea, permiţându-i să dea examenul de final de an, Nicolae Breban s-a mutat la Oradea, unde trăia Aurel Breban, fratele tatălui, funcţionar la CFR.
Acest episod ca şi multe altele din Lugoj autorul le-a cuprins apoi în romane precum „Francisca”, „Animale bolnave”, „Îngerul de ghips” şi „Bunavestire”. Fost redactor şef la “România literară”, Nicoale Breban a intrat în dizgraţia Elenei Ceauşescu după ce ecranizarea romanului său “Animale bolnave”, despre o crimă abominabilă comisă la Nădrag, a produs o vie emoţie la Festivalul de la Cannes din 1971. Filmul s-a numit “Printre colinele verzi” şi a apucat să fie prezentat şi la cinematograful “Capitol” (pe atunci “23 August”) din Lugoj, înainte de a fi scos definitiv de pe ecrane. Între anii 1986 şi 1989 Breban a locuit la Paris, iar la 15 martie 1990 s-a întors în ţară. În 24 octombrie 1997, Nicolae Breban este ales membru corespondent al Academiei Române, în anul 2000 i se acordă Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor, iar în 2001 este ales vice-preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Nicolae Breban mai este Cetăţean de Onoare al Municipiilor Ploieşti şi Baia Mare.