Încălzitul locuinţelor cu centrale termice de apartament va deveni în curând o soluţie prea costisitoare pentru majoritatea celor care au deja un astfel de sistem, dar şi pentru cei care şi-au planificat să-şi achiziţioneze un cazan pe gaz.
Din toamnă, centralele termice de apartament vor trebui înlocuite cu un nou tip de centrale, dotate cu sistem cu condensare şi cu randament îmbunătăţit, dar mult mai scumpe. Vestea proastă este că o dată cu montarea acestui tip de centrală va trebui redimensionată şi instalaţia de radiatoare (calorifere) care ridică foarte mult costurile.
„Noile tipuri de centrale nu pot fi montate la aceeaşi instalaţie de calorifere. Trebuie refăcut întreg sistemul”, a explicat Adalbert Kocsis, managerul unei firme care montează centrale termice şi instalaţii de încălzire.
O directivă europeană urmează să intre în vigoare în 26 septembrie 2015 şi obligă scoaterea de pe piaţă a centralelor care nu folosesc sistemul de condensare.
Acelaşi act obligă toţi deţinătorii să îşi înlocuiască centrala de apartament la fiecare zece ani de utilizare.
În plus utilizatorii de astfel de echipamente vor fi obligaţi să îşi monteze coşuri de inox pe înălţime, care să depăşească acoperişul clădirii.
„Coşurile înalte sunt foarte greu de montat din cauza dispunerii neuniforme a centralelor. Unii le au în bucătării, alţii pe balcon, ele nu sunt aliniate ca să permită executarea unui astfel de echipament. A fost o propunere mai demult, dar s-a renunţat până acum la idee. Fără o lege în acest sens, nimeni nu poate fi obligat să-şi scoată coşul deasupra”, a precizat Adalbert Kocsis.
Deocamdată sunt foarte puţini cei care au în dotare centrale de tip nou, în principal din cauza preţului ridicat.
O centrală cu condensare, împreună cu radiatoarele, pot costa până la 2000 de euro, la care se mai adaugă şi montajul.
În Lugoj, centralele de apartament au apărut la sfârşitul anilor ’90, odată cu dispariţia sistemului centralizat de încălzire.
În prezent, în Lugoj, aproape 90 % din cei care locuiesc la blocuri folosesc o centrală individuală, la care se mai adaugă lugojenii de la case, care au montate sisteme centralizate de încălzire pe gaz.
Estimativ, pe teritoriul Lugojului, funcţionează peste 10.000 de centrale individuale pe gaz de diferite dimensiuni. Un foarte mic procent dintre acestea sunt de tip nou.
„În Lugoj s-au montat foarte puţine centrale cu condensare. Este vorba de doar câteva procente, undeva între 2 şi 3%. Sunt mult mai scumpe ca celelalte”, a mai spus Adalbert Kocsis.