În luna martie a acestui an, în urma unui accident survenit la şcoala din Tâncăbeşti (Ilfov), când 21 de copii s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la centrala termică a instituţiei de învăţământ, prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, a dispus controale în toate şcolile din judeţ, care folosesc centrale pe gaz pentru încălzirea sălilor de curs.
La începerea sezonului rece, am făcut un tur al câtorva unităţi de învăţământ din Lugoj, pentru a afla cum stă situaţia. Miercuri, 14 octombrie, s-a dat drumul la căldură la Colegiul Naţional ”Coriolan Brediceanu”.
”Săptămâna trecută, s-au făcut verificări şi probe la centrala din curtea şcolii. Centrala are tot ce trebuie – autorizaţie ISCIR până în 16 octombrie 2016 şi aşa mai departe. În urma probelor şi verificărilor nu s-au constatat scurgeri de apă, caloriferele au fost verificate la capăt de coloană şi aerisite încă din vară”, spune profesoara Mihaela Bînă, director adjunct la Colegiul Naţional ”Coriolan Brediceanu”.
”Cazanele sunt curăţate încă din primăvară. Avem două cazane cu capacitate de câte 350 KW, cu care alimentăm şi Teatrul Municipal. De pe lista beneficiarilor lipsesc în acest an şcolile 5 şi 6, care erau pe vechea centrală, la care s-a renunţat” ne-a declarat Marcel Roman, responsabilul centralei de la ”Brediceanu”.
Şi la Şcoala nr. 6 caloriferele au fost deja puse în funcţiune pentru cele 37 de săli de clasă. ”Centrala a fost verificată şi are autorizaţie ISCIR. Căldură am dat încă de săptămâna trecută, pentru că avem clasele mici.
Caloriferele s-au curăţat din vară, iar fochistul le verifică în fiecare dimineaţă”, ne-a spus prof. Dana Tipei, director de la Şcoala nr. 6.
La Colegiul Naţional ”Iulia Hasdeu”, centrala datează din vremea dezactivării sistemului centralizat la blocuri.
”Centrala este pe gaz şi are o capacitate mare, de 1650 kilowaţi, cu putere de 5 bari şi un consum de 45-50 mc de gaz pe oră. Încălzim 31 de săli de clasă, plus cabinete, laboratoare şi sala de sport. Caloriferele sunt cele vechi din fontă, nu am avut probleme, dar le-am schimbat complet într-o clasă din Corpul B”, precizează prof. Letiţia Fedorca, director Colegiului Naţional ”Iulia Hasdeu”.
Şi aici, centrala a fost verificată la 31 octombrie 2014 şi are autorizaţie ISCIR până la 31 octombrie 2016.
O situaţie aparte este la Colegiul Tehnic ”Valeriu Branişte”, unde centrala instituţiei acoperă o suprafaţă foarte mare de încălzit şi are multe trasee, iar consumul de gaz este pe măsură. Sunt încălzite corpul de clădire de la stradă, corpul ”B”, atelierele şcoală, dar şi internatul.
În aceste condiţii, pornirea instalaţiei pentru scurt timp nu este rentabilă.
”M-am consultat cu administratorul nostru şi în funcţie de evoluţia vremii, vom da drumul de mâine (n.r. joi, 15 octombrie) la căldură. Centrala este iscirizată, avem toate autorizaţiile. La noi s-a făcut deja un control mare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, plus alte instituţii de la judeţ, care au verificat atât centrala, cât şi toate autorizaţiile, inclusiv cele sanitar-veterinare”, ne-a declarat prof. Silvia Pop, directoarea Colegiului ”Valeriu Branişte”.
O altă centrală cu consum mare de gaz este cea care deserveşte Grupul Şcolar ”Aurel Vlaicu”.
Directorul, prof. Cristian Gogu, spune că a dat drumul la căldură încă de acum două săptămâni, pentru că centrala deserveşte şi grădiniţa de pe strada Titulescu.
”Avem toate autorizaţiile ISCIR. Centrala şi supapele au fost verificate recent. Centrala are o putere de circa 500 KW, dar consumul de gaz este mare. O dată, centrala se află la 200 m de sediul nostru într-o curte şi sunt scurgeri pe parcurs, apoi noi încălzim trei corpuri de clădire – unul cu 26 de clase şi alte două, cu câte două clase”.
O situaţie aparte o au atelierele de pe strada Xenopol, primite de liceul lugojean în acest an.
”Deocamdată, acestea se încălzesc cu lemne, dar în viitor încercăm să le dotăm cu o centrală de capacitate mai mică”, adaugă directorul de la ”Vlaicu”.
La Şcoala ”Eftimie Murgu” s-a dat deja căldură de marţi, iar centrala are toate verificările valabile până în 2016.
”Încălzim toate cele 29 săli de clasă, plus spaţiile de birouri, secretariat, direcţiune şi holurile foarte mari”, ne-a declarat prof. Daniela Fiat, directorul instituţiei.