Lumea jocurilor video a avansat puternic în ultimele decenii. Dincolo de planurile pe termen lung ale tuturor companiilor din domeniu, restricțiile impuse de pandemie în anii 2000 și 2021 au determinat și mai mult oamenii să caute soluții de divertisment la îndemână, online, ceea ce a crescut cererea de dispozitive și de jocuri în mod evident.
Console, laptopuri și desktop-uri de gaming, smartphone-uri și tablete de ultimă generație – avansul este remarcabil în materie de tehnologie! Succesul PS5 și faptul că gadgeturile de top au devenit chiar mai accesibile pe măsură ce producția a avansat post-pandemie au determinat performanțe notabile pentru o serie largă de jocuri.
Cel mai jucat titlu de gaming din lume
În domeniul jocurilor video, lider incontestabil este Minecraft, un adevărat fenomen. Peste 238 de milioane de copii ale jocului au fost vândute pe toate platformele. Minecraft are un istoric bun cu actualizări constante și lansări de versiuni noi. Nu întâmplător, pe YouTube s-au marcat recent un trilion de vizualizări ale videoclipurilor Minecraft, dovadă a faptului că jocul are un succes imens în comunitate.
Topul celor mai populare jocuri, conform datelor pentru anul 2022, continuă cu Grand Theft Auto V (170 milioane copii vândute), EA Tetris (100 milioane copii vândute), Wii Sports (82.9 milioane copii vândute) și PUBG: Battlegrounds (75 milioane copii vândute). Iată și alte titluri care se remarcă în prima parte a clasamentului, după același criteriu al vânzărilor: Super Mario Bros., Mario Kart 8 / Deluxe, Overwatch, Pokemon Red / Green / Blue / Yellow, Red Dead Redemption 2 (considerat unul dintre cele mai impresionante jocuri la partea de grafică realistă), Terraria, Tetris, Pac-Man, Animal Crossing: New Horizons.
Jocurile cu cei mai mulți utilizatori înregistrați
Este greu de comparat jocurile video / jocurile online cu privire la numărul de jucători, căci există persoane cu mai multe conturi și diverse conturi inactive. Spre exemplu, popularul joc de mobil Garena Free Fire are aproximativ 150 milioane de jucători activi, însă mult mai multe conturi înregistrate.
De departe, se evidențiază jocul Candy Crush Saga, un joc video lansat de compania King în anul 2012 inițial pentru Facebook, apoi cu variante pentru iOS, Android, Windows Phone, Windows 10 și alte platforme. Candy Crush Saga a ajuns la 2,73 miliarde de jucători la nivel global. La mare distanță urmează PUBG: Battlegrounds, cu 1,2 miliarde de jucători si Crossfire cu 1 miliard de jucători.
În clasament urmează titlurile Dungeon Fighter Online, Minecraft, QQ Speed / GKART / Speed Drifters, Pac-Man Doodle, Among Us, Microsoft Solitaire, Mini World, Crazyracing Kartrider, Fortnite, Fantasy Westward Journey, RuneScape și Rules of Survival.
Cele mai populare jocuri de cazino online
O categorie aparte când vorbim despre jocuri online este cea a jocurilor de noroc. De sute de ani există cazinouri terestre, jocurile de noroc fiind o distracție de top de-a lungul timpului, disponibilă inițial persoanelor foarte bogate, apoi devenind accesibilă publicului larg. În ultimii 20 de ani, cazinourile online s-au dezvoltat puternic, pe măsură ce pasionații genului au început să petreacă tot mai mult timp liber pe internet.
Și în 2022, cele mai căutate jocuri de casino online au fost păcănelele. Aceste jocuri pe cât de simple, pe atât de atractive, sunt disponibile într-o mare diversitate de variante. În țara noastră, sloturile providerului bulgar EGT (Amusnet Interactive) au avut din nou parte de cei mai mulți fani, iar Burning Hot și Shining Crown au fost cele mai jucate titluri. În categoria de jocuri de masă de cazino, foarte populare au fost și sunt jocurile de ruletă, blackjack și baccarat cu dealer live.
Perspective pentru anul 2023 în lumea globală a jocurilor
Noi jocuri urmează să se lanseze de către marii producători din domeniu, iar jocurile deja existente vor mai primi cu siguranță diverse update-uri, pentru a le face și mai atractive. Concurența este tot mai acerbă pe piața jocurilor, dar piața în sine crește, pe măsură ce tehnologia devine tot mai accesibilă în cele mai multe părți ale lumii.
Digitalizarea este mai mult decât un trend de moment, reprezintă eficientizarea lumii în perspectiva unui viitor în care creșterea economică să fie posibilă în continuare. Implicit, zona de divertisment se adaptează la noua realitate și mizează puternic pe revoluția online. Jocurile pentru console și PC sunt tot mai complexe, dar chiar și jocurile pentru dispozitive mobile avansează neașteptat de mult în privința graficilor și a funcțiilor de joc.
Foto: pexels.com