Premierul Dacian Cioloș a prezentat, săptămâna trecută, în ședința de guvern, un pachet de incluziune socială grupat pe categorii de vârstă și care se adresează persoanelor supuse riscului de sărăcie.
Printre cele 47 de măsuri antisărăcie se află măsuri privind sprijinirea tinerelor mame să beneficieze de ecografii și screening medical la naștere, „extinderea la nivel de politici naționale a proiectelor de succes ale ONG-urilor sau autorităților locale” și ajutoare de la stat pentru cumpăararea de rechizite, îmbrăcăminte și vitamine pentru copiii de vârstă preșcolară din familiile sărace.
„Sunt cazuri de copii unde familiile nu au domiciliu fix, precis şi, din acest motiv, sunt copii care rămân fără identitate şi care sunt excluşi apoi din întregul sistem de sprijin şi ne gândim să venim aici cu câteva soluţii”, explica Cioloş, la ultima şedinţă de Guvern.
Pentru copiii de până la trei ani, pachetul prevede, printre altele, creşe comunitare în oraşe şi instituirea de îngrijitori cu plată în zonele rurale.
Pentru grupa de vârstă 6-18 ani, pachetul prevede, aşa cum a arătat premierul Cioloş, măsuri care să reducă abandonul şcolar.
Tinerii între 16-24 de ani vor beneficia, conform pachetului de măsuri, de programe de asistenţă care să-i ajute pe cei din această categorie de vârstă să se integreze din punct de vedere profesional sau să-şi continue şcoala cu ajutorul programului „A doua şansă la şcoală”.
Se urmăreşte, de asemenea, revigorarea învăţământului profesional şi tehnic.
Grupa de vârstă 18-64 de ani beneficiază şi ea de o serie de măsuri care să reducă riscul de sărăcie.
Premierul Cioloş anunţa, în acest sens, pentru persoanele mai în vârstă, idei de proiecte care să promoveze „îmbătrânirea activă şi, mai ales, recunoaşterea de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social”.
În acest sens, prim-ministrul spunea că Executivul se gândeşte la un program numit „Bunicii comunităţii”, prin care persoanele în vârstă care sunt disponibile să îngrijească copii, să o poată face „într-un cadru organizat”.
Totodată, pachetul prevede şi o serie de măsuri integrate pentru familie care se referă, printre altele, la locuinţe sociale, granturi pentru îmbunătăţirea locuinţelor, reducerea violenţei domestice, prevenirea separării copilului de familie, pachet de stimulare pentru zilieri, garantare microcredite — dobânzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate, cantine sociale, alfabetizarea digitală a persoanelor din comunităţile marginalizate.