Primăvara, multe persoane strănută, au ochii roşii, înlăcrimaţi, le curge nasul şi îşi simt gâtul inflamat. Este vorba despre alergie. Alergenele pot pătrunde în organism odată cu hrana, cu aerul inspirat, cu înţepătura insectelor Primăvara, multe persoane strănută, au ochii roşii, înlăcrimaţi, le curge nasul şi îşi simt gâtul inflamat. Este vorba despre alergie. Alergenele pot pătrunde în organism odată cu hrana, cu aerul inspirat, cu înţepătura insectelor sau prin simplul contact cu pielea. Sistemul imunitar are sarcina de a apăra organismul contra substanţelor străine, cum ar fi bacteriile, viruşii sau toxinele, însă la persoanele alergice acest sistem de protecţie este prea eficient şi percepe substanţele comune, cum ar fi polenul florilor sau mucegaiul, drept periculoase. Semnele de alergie sunt diferite de la caz la caz ca formă de manifestare şi intensitate, dar de regulă cuprind strănutul, nasul înfundat, tusea, lăcrimarea, ochii roşii, mâncărimea ochilor şi a pielii, apariţia de pete roşii pe tegument sau oboseala.
”Cele mai frecvente sunt rinita alergică şi astmul bronşic alergic. Cele mai multe alergii apar la polen, la praf, când înmuguresc pomii, când creşte iarba. Pe anul trecut, sunt înregistraţi cam 100 de pacienţi cu astm bronşic alergic, fiind un număr destul de mare. În ultimii ani, din cauza poluării, numărul persoanelor afectate de alergii este în creştere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Lugoj, dr. Theodora Mateescu.
Copiii sunt cei mai expuşi la asemenea manifestări. ”Cele mai frecvent întâlnite sunt la copii, mai ales la copiii din colectivităţi, care pe perioada dinaintea alergiilor au avut infecţii respiratorii acute, în general, pacienţii alergici se ştiu cam care sunt şi ştiu cum să-şi prevină alergiile”, a mai explicat dr. Theodora Mateescu. Alergiile pot căpăta aspecte mai severe, precum îngreunarea respiraţiei, senzaţia de sufocare, chiar crize de astm sau şoc anafilactic, acesta din urmă punând în pericol viaţa persoanei din cauza modificărilor cardiovasculare pe care le produce.
Metode de evitare a reacţiilor alergice
Pentru a evita alergiile, primul pas este identificarea alergenului, acest lucru făcându-se prin teste cutanate, apoi trebuie evitat pe cât posibil. În cazul polenului, trebuie evitate plimbările în aer liber, mai ales dimineaţa şi seara, când concentraţia de polen este mai mare.
O metodă de a ne feri de alergii în casă este închiderea ferestrelor şi folosirea filtrelor de aer, ştergerea prafului cu o cârpă umedă, evitarea folosirii măturii şi a aspiratorului cu sac pentru praf, renunţarea la covoare, în special la cele din fibre naturale, deoarece reţin praf şi alte particule alergogene.
De asemenea, este importantă igiena riguroasă a lenjeriei, prin spălare zilnică, folosirea pernelor sintetice, antialergice, interzicerea animalelor de companie în camera unde se doarme, evitarea fumului de ţigară, a deodorantelor de interior, a substanţelor volatile în încapere şi administrarea medicaţiei antialergice înainte de un posibil contact cu alergeni.