O vilă cu toate dotările moderne, un bolid luxos şi o vacanţă exotică în fiecare an – toate acestea şi le-ar permite cu siguranţă unul dintre managerii care ocupă primele 10 locuri în topul veniturilor din municipiul Lugoj. O vilă cu toate dotările moderne, un bolid luxos şi o vacanţă exotică în fiecare an – toate acestea şi le-ar permite cu siguranţă unul dintre managerii care ocupă primele 10 locuri în topul veniturilor din municipiul Lugoj. Cel mai mare salariu al unui angajat din oraşul nostru, înregistrat în evidenţele ITM Timiş la data de 1 aprilie, este de 40.801 lei pe lună (aprox. 9.500 de euro) şi este încasat de directorul unei multinaţionale care are ca domeniu de activitate “fabricarea altor echipamente electrice” (cod caen 2790). Conform site-ului www.firme.info, o singură societate din oraş are acest profil. Este şi compania care îşi plăteşte cel mai bine factorii de decizie, şapte dintre cele mai mari 10 salarii din oraş venind de aici.
Pe locul al doilea în topul nostru se clasează managerul de operaţiuni/produs de la societatea cu acelaşi profil, care încasează lunar 30.625 de lei (aprox. 7.100 de euro). Al treilea salariu din Lugoj este de 25.666 lei (6.000 de euro). Beneficiarul este director economic la o societate din domeniul “fabricarea de obiecte sanitare din ceramică” (cod caen 2342). De la locul 4 până la locul 8 în top urmează angajaţi ai aceleiaşi societăţi de fabricare a altor echipamente electrice: o şefă de departament – 5.300 euro, un manager achiziţii – 5.300 euro, un manager operaţiuni – 5.000 euro, directorul de resurse umane – 5.000 euro şi, pe locul 8, a doua femeie din top, manager financiar – 4.500 euro. Ultimele două locuri din top 10 sunt ocupate de directorul general şi directorul unei societăţi lugojene care se ocupă cu tratarea şi acoperirea metalelor. Ambii încasează lunar 19.425 de lei, adică circa 4.500 de euro. De cealaltă parte, cel mai bine plătit angajat de la stat ia de zece ori mai puţin decât cel din domeniul privat, 4.088 de lei. Şi unii dintre cei 12.300 de pensionari lugojeni o duc destul de bine, dacă ne uităm la primele zece sume din top. Cea mai mare pensie din oraş este de 4.164 de lei, iar următoarele nouă se încadrează între 3.604 şi 2.549 lei. Menţionăm că este vorba aici doar de pensiile din sistemul public, nu şi cele speciale (aviatori, judecători, parlamentari etc).
Dezastru în coada clasamentului. În contrast cu miile de euro încasate de cei câţiva conducători ai fabricilor lugojene se află cei 1.154 de angajaţi care se mulţumesc cu minimul pe economie, undeva la 600 lei în mână. Aceştia reprezintă 11,4% din totalul de 13.630 de angajaţi ai Lugojului. Totuşi cifra poate fi uşor mai scăzută, dacă luăm la socoteală obiceiul unora dintre angajatori de a trece în acte salariul minim şi de a plăti, pe lângă acesta, o sumă în plus. “Este ceea ce noi numim munca la gri. Din păcate este foarte răspândită şi e foarte greu de demonstrat, pentru că, cele mai multe ori, oamenii vin să reclame acest lucru doar după ce s-au certat cu angajatorul şi au plecat de acolo. ªi dacă e să ne luăm după contract, se respectă clauzele, adică omul e plătit cu ceea ce se specifică în contract, deci actul nu poate fi atacat”, ne-a declarat Ileana Tomoiagă, şefa ITM Timiş.
Unu din cinci pensionari are sub 400 de lei. Imaginea cea mai sumbră ne-o oferă statistica pensionarilor lugojeni de la coada clasamentului. 20% din total (2.470) sunt nevoiţi să se descurce lunar cu mai puţin de 400 de lei. Urmează apoi alţi 2.000 de lugojeni care au o pensie între 401-600 de lei. Statisticile ITM ne mai oferă o informaţie interesantă. La ora actuală, există în municipiu 141 de persoane de peste 65 de ani care lucrează cu normă întreagă. Domeniile sunt variate, de la pariuri sportive, organizaţii religioase, arhitectură, asistenţă medicală – până la comerţ cu amănuntul al băuturilor, legumelor sau aparatelor audio/video în magazinul de specialitate. Alţi lugojeni de peste 65 de ani mai lucrează ca mecanici auto, instalatori, la demolări sau chiar în învăţământul universitar şi cel secundar general. Pe lângă cei 13.630 de angajaţi şi cei 12.300 de pensionari, la Lugoj mai erau înregistraţi la sfârşitul lunii martie şi 1.048 de şomeri.