De când imamul Ali, vărul şi ginerele profetului Mahomed, a fost îngropat la Najaf, în urmă cu aproximativ 1.300 de ani, şiiţii din întreaga lume râvnesc la un loc de mormânt în Wadi al-Salam – Valea Păcii în oraşul sfânt şiit Najaf din Irak. Ei cred că dacă sunt înmormântaţi aici, se vor ridica din morţi, în ziua judecăţii, împreună cu liderul lor spiritual.
Aproximativ 500.000 de musulmani şiiţi sunt îngropaţi, anual, în cimitirul care se întinde pe o suprafaţă de 6 km pătraţi şi conţine câteva milioane de morminte. În cimitirul Wadi Al-Salaam sunt îngropaţi şiiţii de pe întreg teritoriul irakian, iar cel mai vechi mormânt datează din secolul al VII-lea d.Hr.
Cimitirul încă se extinde, iar unele familii sapă noaptea morminte pe potecile din incintă sau fură locuri de mormânt, relatează Wall Street Journal (WSJ) în ediţia electronică. Potrivit publicaţiei numărul morţilor îngropaţi în cimitir s-a dublat, ajungând la 200 pe zi, în contextul violenţelor din ţară. Distanţa dintre morminte este de aproximativ 30 de centimetri, iar afişe cu portrete ale decedaţilor şi săgeţi indică vizitatorilor drumul prin cimitir.
Wadi Al-Salaam reprezintă evenimentele din istoria violentă a Irakului. O întreagă secţiune este dedicată victimelor Războiului dintre Iran şi Irak, în anii 80, iar alta şiiţilor masacraţi când s-au ridicat împotriva lui Saddam Hussein, în 1991. Cele mai recente morminte sunt în principal ale unor militari, activişti şi civili ucişi în confruntările dintre trupe guvernamentale susţinute de către miliţii şiite şi sunniţi.