Lugojenii care au plecat în această diminieaţă la serviciu sau la şcoală au trebuit să înfrunte primul ger adevărat din acest sezon.
Lugojenii care au plecat în această diminieaţă la serviciu sau la şcoală au trebuit să înfrunte primul ger adevărat din acest sezon. Deşi zăpadă nu mai este la Lugoj, Codul Galben de ger instituit luni de ANM şi-a justificat prezenţa.
Conform Centrului Meteo Regional Banat-Crişana, minima nopţii a fost de -14,2 grade în Lugoj, iar temperatura la ora 8 dimineaţă era de -13,6 grade în municipiul de pe Timiş. Totuşi, temperaturile vor urca în cursul zilei de astăzi până la -1 grad, iar cerul va rămâne senin.
Pentru a înfrunta mai uşor gerul de sfârşit de ianuarie, medicii ne reamintesc că în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute trebuie să evităm pe cât de mult posibil deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respectăm regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consumăm alimente bogate în proteine, fructe şi legume. Lichidele (apa, ceaiurile) trebuie să fie consumate în cantităţi suficiente. Daca organismul nu primeşte lichidele de care are nevoie, el va suferi şi mai mult de pe urma frigului.
Este bine să nu ieşim din casă dimineaţa şi seara, în special persoanele în vârstă si bolnavii cronici. Dacă suntem nevoiţi să ieşim, în condiţiile în care temperatura este foarte scăzută, este obligatoriu să ne îmbrăcăm cu haine mai groase, recomandată fiind îmbrăcămintea din lână sau bumbac şi să protejăm în primul rând extremităţile corpului: mâinile, picioarele şi capul (mănuşi, fular, căciulă şi ciorapi groşi).
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice, deoarece acesta, deşi la prima vedere dă senzaţia de căldură, nu face decât să dilate vasele de sânge permiţând căldurii acumulate să se elibereze mai uşor din organism.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
De asemenea, locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător, iar utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, trebuie evitată.
Nu sunt recomandate duşurile şi băile fierbinţi după expunerea la frig, pentru că expunerea bruscă la căldură generează vasodilataţie periferică şi implicit ruperea vaselor de sânge. Trecerea bruscă de la frig la căldură este un risc de şoc cardiogen sau de accidente vasculare cerebrale.