Societatea de apă canal a municipiului Lugoj, Meridian 22, se zbate de câțiva ani să supraviețuiască, după ce administrația Boldea pare că a abandonat-o, la fel ca pe defuncta Salprest. Cum aceasta este cea mai importantă societate a Consiliului Local, am căutat să vedem care sunt variantele de viitor pentru Meridian, în viziunea actualului manager, Florin Iovescu.
”Axioma de bază de la care plecăm este următoarea: serviciile de livrare apă potabilă și canalizare, pot și trebuie să fie gestionate de lugojeni și pentru lugojeni. Acest lucru nu ar trebui să fie doar o întruchipare a mândriei noastre conform căreia nu-i român ca banațeanul, bănățean ca lugojanu, lugojan ca Brediceanu, ci, în acest moment, reprezintă o necesitate obiectivă și poate singura posibilă”.
În viziunea lui Iovescu, varianta cea mai comodă ar fi trecerea societății sub umbrela ”aparent protectoare” a Aquatimului: ”Varianta cea mai comodă pentu noi este să ne recunoaștem incapacitatea de a ne gestiona singuri și, implicit, să aderăm la ADI Timiș, sub umbrela aparent protectoare a Aquatimului, în speranța că, prin această aderare, sistemul de apă și canal poate fi modernizat .
Modernizarea bineînțeles că se face cu surse financiare puternice și cu oameni. Să nu credem însă că zilnic vor veni cu autocarul oameni din Timișoara să ne refacă rețelele obosite și banii vor curge peste municipiul nostru în câteva luni. Avem și noi la Meridian destul personal cu experiență, chiar și printre cei care reprezintă mult blamata TESA, care nu are doar rolul de-a ”plimba hârtiile”.
Problema este de a asigura salariaților noștri, cu ajutorul investițiilor eficiente, o bază tehnico-materială modernă, concretizată în utilaje, echipamente moderne de lucru, rețele de apă și canal, uzine modernizate și noi foraje.
Concluzia: oameni dedicați, bine plătiți și sume de bani consistente din partea Consiliului Local Lugoj pot face posibilă continuarea activității pe malurile Timișului de către noi”.
Directorul Iovescu face o precizare importantă: ”Prețul care se va practica imediat după aderarea la Aquatim este de 7,60 lei/mc pentru apă și canal, iar noi practicăm acum un preț de 5,69 lei/mc cumulat apă –canal”.
Condiții impuse de mediu și litigii cu Apele Române
Continuarea activității la nivelul firmei Meridian însă se lovește de situația condiționalităților impuse de mediu, care din păcate ”au dus la apariția litigiilor în instanță cu Apele Române, litigii care au ajuns la sume foarte mari, care în situația destul de probabilă că vor ajunge la executare vor face imposibilă desfășurarea activității în condițiile actuale. Există și riscul pierderii autorizațiilor și licenței de operare.
Nu blamați doar Meridianul pentru stația de epurare de la Jabăr!
Punctul meu personal de vedere este că în perioada următoare responsabilitatea pentru finalizarea investiției de la Jabăr va reveni UAT Lugoj.
Chiar dacă am presupune că toate disfuncționalitățile din Stația de Epurare aparțin direct firmei Meridian, toți uităm prea ușor că aceasta, de fapt, are ca și părinți Consiliul Local Lugoj și rolul acestuia este de a-și ajuta copiii”.
Majorarea capitalului social, sau întoarcerea la fostul IGOL?
În acest caz pot fi analizate soluții de acoperire a penalităților care se pierd în instanță printr-o majorare a capitalului social al Meridian de către autoritatea publică locală, astfel ca activitatea să se poată desfășura în continuare sub sigla actuală.
O altă soluție de salvare ar fi “varianta de înființare a unui serviciu public de apă și canalizare cu personalitate juridică și patrimoniu propriu care poate fi foarte eficient din punct de vedere economic, autoritatea locală având un control mai direct al costurilor și prețurilor practicate”. Cu alte cuvinte, revenirea la fostul IGOL. Soluția nu este una de întoarcere la ”comunism”, ea funcționează foarte bine în orașul înfrățit Jena din Germania, ssub numele Stadtwerke. În România, e adevărat, funcționează doar în așezări mai mici, precum Breaza, dar este o variantă de luat în calcul.
Stația de Epurare Jabăr, în ceasul al 12-lea
”Dar și în această variantă, tot UAT Lugoj trebuie să finalizeze Stația de Epurare Jabăr. Prevederile legale – Legea protecției apei din 2018 prevăd termene maxime pentru rezolvarea tuturor neconcordanțelor la nivelul stațiilor de epurare nefinalizate din România până în anul 2023, deci timp ar mai fi”, explică ec. Florin Iovescu.
Întrebat despre ideea refacerii totale a stației, care ar rezolva radical problema, el spune că ”trebuie făcută și o expertiză tehnică, care să spună care sunt sumele necesare pentru finalizarea stației. Nu vrem să ne gândim totuși la refacerea totală a acesteia”.