Aplicarea unei bune strategii de negociere îți poate aduce câștigul dorit mai ales atunci când faci o investiție pe termen lung. În imobiliare, la fel ca în aproape toate domeniile, prețul este cel care dictează tranzacția, iar dacă ești atent și bine informat poți încheia o afacere profitabilă într-un timp record. Orice cumpărător își dorește să achiziționeze locuința mult visată la o valoare redusă. La rândul lor, proprietarii de case au devenit mai deschiși la discuții și la condițiile impuse de potențialii clienți. În contextul în care prețurile imobilelor de pe piață au ajuns la un nivel destul de înalt, negocierea e o adevărată artă pentru a estima valoarea cât mai realistă a unei case. Dacă intenționezi să îți cumperi o locuință în perioada următoare, iată ce trebuie să știi ca să reduci prețul.
Află cât mai multe informații despre proprietar
Negocierea nu este la îndemâna oricui, iar dacă nu ești un maestru în acest domeniu încearcă să îți mărești șansele. Află cât mai multe informații despre vânzător și de ce a decis să scoată casa la vânzare. Fă tot posibilul să găsești puncte comune cu proprietarul în cauză și caută să ai la îndemână cât mai multe elemente pentru a obține o reducere.
Vizitează casa împreună cu un specialist
Alege să vizionezi imobilul de care ești interesat împreună cu un expert. O persoană specializată va observa eventualele probleme sau calitatea slabă a lucrărilor de interior. Chiar dacă vânzătorul te asigură că poți să decorezi deja locuința pentru că totul este în regulă, ochiul unui expert poate scoate la iveală defecte nebănuite. Acest lucru nu trebuie să te sperie, din contră proprietarul va fi descurajat să pretindă un preț mai mare decât cel real. Așadar, găsește punctele slabe ale casei și folosește-le în favoarea ta atunci când negociezi cu vânzătorul.
Calculează prețul pe metru pătrat
Trebuie să știi de la bun început că orice persoană care vinde un bun este dispusă să negocieze, însă nu arată asta. Atunci când analizezi ofertele de pe piață, calculează prețul pentru o locuință în funcție de suprafață, raportat la zona în care vrei să cumperi imobilul. Acesta este singurul indicator cu valoare reală care îți permite să compari în mod corect suma cerută de vânzător cu costul mediu practicat într-o anumită regiune. Cu siguranță, dacă optezi pentru case de vânzare în Olt nu ar trebui să iei în considerare prețurile care se practică la nivelul țării. Mulți dintre proprietari mizează adesea pe faptul că piața imobiliară a crescut la nivel general, iar cumpărătorii pică în capcană fără să ia în calcul prețurile raportate la oraș sau chiar sector. Și cum cifrele variază de la o zonă la alta, îți va fi simplu să negociezi prezentând argumente reale. În plus, dacă locuința se află pe piață de ceva vreme și nu a fost vândută, din start ai șansa de a solicita un discount față de prețul mediu.
Cunoaște-ți vulnerabilitățile
În negocierea prețului pentru achiziția unei case nu încerca să îl convingi pe vânzător prin prezentarea propriilor limitări. Dacă ești presat de bancă să îți găsești o locuință ca să nu pierzi oferta unui credit imobiliar sau ai o dată limită la care trebuie să eliberezi locuința actuală, nu oferi aceste informații vânzătorului. Detaliile care tu crezi că ar trebui să îl impresioneze vor fi percepute ca o slăbiciune a ta, ușor de speculat în procesul de negociere.
Factorul psihologic joacă un rol cheie atunci când vrei să îți cumperi o locuință, așa că întoarce orice neajuns în favoarea ta. Dă-i impresia vânzătorului că ai posibilitatea de a plăti suma negociată și că nu ești condiționat de nimic în găsirea unei noi case.
Pentru mulți dintre proprietarii care au imobile la vânzare, ajungerea la un acord cu privire la înstrăinarea casei este uneori mai importantă decât efectuarea tranzacției la un preț mai mare sau mai mic. Demonstrează flexibilitate și acordă atenție nevoilor vânzătorului, astfel încât să poți negocia un preț cât mai avantajos.
Sursa foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2018/04/24/14/07/purchase-3347053_1280.jpg