Unul din segmentele prioritare ale poliţiştilor lugojeni este combaterea unui fenomen al criminalităţii ce se dezvoltă din ce în ce mai pregnant, atât în zonele urbane cât şi în cele rurale, furtul din locuinţe sau micile găinării.
Acestea dau mari bătăi de cap poliţiştilor de la secţiile Rurale, aparţinătoare de Poliţia Municipiului Lugoj. Comisar şef Marius Micloş, şeful Secţiei 7 Rurale Lugoj, ne-a conturat profilul tipic al hoţului din zona sa de competenţă.
„Furturile din zona rurală sunt un pic diferite decât cele din Lugoj, în sensul că hoţii se axează pe aşa numitele furturi de sezon. Astfel, în perioada sărbătorilor de Paşte sau Crăciun se intensifică furturile de animale. Dacă nu sunt prinşi în flagrant, făptaşii sunt greu de dovedit, deoarece în majoritatea cazurilor „proba” furtului ajunge de cele mai multe ori direct în farfurie. Metalul, alături de aparatele şi uneltele din gospodării se fură tot anul. Cazane de ţuică, stâlpi şi garduri metalice, drujbe, circulare, aparate de sudură, inclusiv lanţul şi găleata de tablă de la fântână, sunt câteva din obiectele preferate de hoţi. Aceste lucruri se fură din gospodării în care proprietarii fie locuiesc periodic, fie sunt plecaţi”, a declarat comisarul şef.
Cele mai multe astfel de spargeri sunt pe raza comunei Racoviţa, mai precis în satul Sârbova, unde proprietarii caselor locuiesc majoritatea în Timişoara.
Comunele în care se fură material lemnos sunt Victor Vlad Delamarina, Darova şi în ultima perioadă la Coştei.
Hoţii de regulă nu sunt din localităţile unde dau spargerile.
Majoritatea sunt în trecere sau vin la pont. În general, valoarea prejudiciului este mică, dar obiectele furate sunt vândute rapid şi nu pot fi restituite păgubiţilor, decât într-un procent scăzut.
Singurul grup organizat a vizat trei infractori recidivişti din Lugoj care au dat mai multe spargeri la începutul lunii mai, pe raza localităţii Sinersig, dar au fost prinşi în flagrant şi urmează să aştepte decizia instanţei.
Raportat la nivelul anului 2014, Secţia 7 Rurală Lugoj, a avut în lucru un număr de 70 de dosare de furt.
Bilanţul din 2015, arată o creştere a infracţiunilor de furt, cu un număr de 31 de dosare penale doar în primele patru luni ale acestui an.