- Eul social – ( cum cred că mă percep ceilalţi ), reprezintă modul în care persoana crede că este percepută de cei din jur. Comportamentul oamenilor în societate este puternic influenţat de Eul lor social. De exemplu, o persoană care consideră că ceilalţi o percep ca fiind vulnerabilă poate adopta în societate comportamente defensive sau chiar agresive pentru a se simţi în siguranţă. La polul opus, persoanele care percep relaţiile sociale ca fiind securizante vor adopta atitudini assertive.
- Eul spiritual – ( ceea ce reprezintă o valoare pentru mine, ceea ce este important pentru mine ). Cu toţii avem un set de valori ce ne ghidează deciziile şi comportamentele şi care depaşesc cadrul unor situaţii particulare. Valorile reprezintă evaluari ce reflectă o convingere sau o atitudine faţă de caracteristicile unui lucru ( dezirabil / indezirabil, bun / rău etc ). Există mai multe tipuri de valori şi anume: valori morale ( ideea de dreptate ), valori legate de caracter ( onestitate, toleranţă ), valori sociale, religioase, estetice etc.
- Eul ideal – modul în care un individ îşi reprezintă mental ceea ce ar dori să fie, dar este în acelaşi timp conştient că nu dispune în prezent de resursele reale să devină.
Eul ideal se exprimă prin nivelul de aspiraţie ( nivelul la care şi-ar dori o persoană să ajungă în viitor ).
III. Eul viitor – modul în care o persoană îşi reprezintă mental ceea ce poate deveni în viitor, folosind resursele de care dispune în prezent.
Eul viitor se exprimă prin nivelul de expectanţă, nivel la care este foarte probabil să ajungă persoana într-un timp dat, folosind resursele pe care le are.
Una dintre metodele eficiente de cunoaştere de sine este analiza SWOT ( punctele noastre tari, slabe, ameninţări şi oportunităţi ).