Conform unui studiu epidemiologic realizat, virusul hepatitic de tip C, care duce la apariţia hepatitei, continuă să afecteze o proporţie de 5-6% din populaţia României.
Afecţiune asimptomatică, hepatita continuă să facă victime în rândul cetăţenilor din cauza faptului că nu generează simptome majore persoanei afectate, şi astfel, evoluând ascuns, nu declanşează reacţii de apărare din partea organismului.
La nivel local, anul trecut, în primele cinci luni, în compartimentul gastroenterologie şi secţia boli infecţioase, din cadrul Spitalului Municipal „Teodor Andrei”, şase persoane au figurat ca fiind afectate de virusul hepatic.
Conform registrelor din cadrul compartimentelor mai sus menţionate, în acest an, numărul persoanelor afectate de hepatită a ajuns la zece noi cazuri, până la începutul lunii mai.
Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale anunţă o posibilitate de a se înlocui tradiţionalul tratament cu interferon, a cărui simptome adverse sunt extrem de dure asupra organismului, cu o alternativă cu o durată de tratament mai redusă, de la 1 an de zile la doar 3 luni, mai puţin dăunătoare şi cu o rată de succes de 95%.
Conform CNAS, primele contracte cu persoanele afectate de virusul hepatic urmează a fi încheiate cel târziu la începutul lunii iunie.
Astfel, la jumătatea anului, pacienţii vor putea beneficia de noul tratament inovator, criteriile de includere în cadrul tratamentului fiind deja postate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări.