Problema țânțarilor care i-au nenorocit pe timișeni în această vară a fost subiect de dezbatere la ultima ședință a Consiliului Județean. Dezinsecția s-a realizat cu ajutorul Aviației Utilitare, iar șeful Comisiei pentru Agricultură din Consiliul Județean, Aurel Lăzureanu, a prezentat un raport al cheltuielilor efectuate pentru combaterea țânțarilor. „Trebuia să acționăm pe 28.000 de hectare cu o valoare de 1.25 milioane lei. La această oră s-a acționat pe 30.250 de hectare cu o valoare de 1,42 milioane de lei. Surplusul de 2.250 de hectare se datorează faptului că în zonele afectate de inundații procedura a fost repetată”, a arătat Lăzureanu.
Practic, potrivit datelor oficiale prezentate de Consiliul Județean, dezinsecția realizată cu ajutorul elicopterelor de la Aviația Utilitară a costat 322.000 de mii de euro. Efectele s-au resimțit prea puțin. O recunoaște chiar președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin. „Este adevărat că timpul nu ne-a ajutat. Datorită intermitențelor soare-ploi efectele nu au fost neapărat cele pe care le-am dorit. La ora actuală mai sunt solicitări din partea primăriilor”, a declarat Titu Bojin.
Astfel Consiliul Județean Timiș a aprobat o hotărâre prin care operaținile de dezinsecție se reiau în localitățile în care primăriile suportă jumătate din sumă. Decizia a fost luată după ce fostul șef al Direcției Agricole Timiș, Tiberiu Lelescu, a avertizat că țânțarii reprezintă principala cauză a bolii limbii albastre la animale. „Principalii vinovați pentru această boală sunt țânțarii. Pagubele economice sunt imense. Boala a apărut mai întâi în sudul României și trebuie luate măsuri pentru a nu apărea boala și în Timiș, unde sunt efective de animale importante”, a explicat Lelescu, care a reușit să convingă Consiliul Local să aprobe sumpliemntarea banilor. Dezinsecția unui hectar de teren, cu ajutorul elicopterului costă 47 de lei.