Mai sunt doar câteva zile până când românii sunt invitaţi la vot, pentru alegerea celor care vor reprezenta România în Parlamentul European. Cei care vor sta acasă le vor face un imens serviciu unor partide care îşi scot masele de manevră la urne şi promovează, apoi, la Bruxelles, interese care nu au nicio legătură cu ceea ce aşteptaţi de la europarlamentarii români.
Deşi este a treia oară când avem alegeri europarlamentare, majoritatea românilor aleg să nu meargă la vot. Această atitudine este determinată de nevoile fiecăruia şi de convingerea proprie sau sugerată şi alimentată de alţii, că „oricum nu se schimbă nimic în bine”. În plus, de fiecare dată când sunt organizate alegeri, există diferite voci care promovează mesaje de boicotare a votului, prin îndemnuri la anularea votului prin aplicarea mai multor ştampile sau chiar prin scrierea de mesaje pe buletinul de vot.
Având în vedere ca sunt cetăţean român şi am ocupat poziţia de membru al Parlamentului European pentru mai mulţi ani, voi încerca să explic, în cele ce urmează, de ce este important pentru România si necesar pentru bunăstarea fiecărui român să se prezinte la vot duminică!
Chiar dacă, indiferent de numărul românilor care merg la vot duminică, 32 de politicieni români vor pleca oricum la Bruxelles, calitatea modului în care ne reprezintă acolo depinde de numărul românilor care îi votează. Viitorii europarlamentari vor reprezenta România pentru următorii 5 ani, vor vota legi obligatorii în întreaga Europa, bugetele alocate statelor membre şi vor influenţa, în acest fel, şi viaţa celor care aleg să nu se prezinte la vot !
Motivul pentru care vreau sa explic este simplu: ca fost membru al Parlamentului European, ştiu cum funcţionează mecanismele acolo, ştiu că Parlamentul European nu înseamnă doar o clădire din Bruxelles, ci o instituţie cu reguli simple, unde eu personal am reuşit să iniţiez şi să duc la bun sfarsit lucruri concrete si utile pentru români, cu ajutorul echipei politice şi cu sprijinul familiei politice europene. Iniţiativele mele s-au canalizat in special pe nevoi concrete ale fiecărui român, pentru că bunăstarea fiecărui cetăţean european determină bunăstarea României şi a Uniunii Europene cu tot ce reprezintă ea. Iată câteva exemple de lucruri concrete:
– prelungirea cu doi ani a perioadei în care România poate folosi fondurile de miliarde de euro de la Bruxelles, fonduri care altfel ar fi fost redistribuite altor state,
– modificarea cotei de co-finanţare pentru România, în cazul proiectelor de atragere a fondurilor europene, de la 30% la 5%,
– fonduri de 800 milioane euro alocate în cadrul Strategiei Dunării şi menite să dezvolte 16 porturi dunărene!
Mă opresc aici cu exemplele, ele pot continua. Dar nu vreau să evoc rezultatele mele, vreau doar să atrag atenţia ca la Bruxelles nu voi fi singură, vom fi 32 de europarlamentari români şi este necesar ca fiecare dintre noi să raportăm românilor realizări concrete şi să le arătăm fondurile obţinute pentru România! Dacă eu am putut, vă asigur că fiecare reprezentant trimis de români poate să facă diferenţa, trebuie doar să vrea să sprijine interesele naţionale.
Nemulţumiţi de prevederile anumitor legi? Prin vot puteţi trimite la Bruxelles oameni care să modifice legile!
În Parlamentul European sunt redactate, modificate şi votate regulamente, recomandări, Directive care ulterior devin aplicabile pentru fiecare stat membru. Astfel, legislaţia aplicabilă în România, condiţiile de muncă, salarizare, impozitare, pensionare, sunt decise la Bruxelles!
Prin urmare, românii trimişi să voteze în Parlamentul European pot face diferenţa, pot modifica legislaţia în funcţie de interesele şi nevoile fiecărui român !
Nu aveţi un loc de muncă? Aveţi o pensie care nu vă permite să trăiţi decent? Depindeţi de ajutorul părinţilor pentru a urma o facultate? Aveţi o mică afacere şi sunteţi sufocaţi de taxe şi impozite? Toţi aveţi nevoie de schimbarea legislaţiei, iar această schimbare poate fi impusă de la Bruxelles!
Trebuie doar ca fiecare român să verifice activitatea, realizările, programele propuse de partidele candidaţilor şi să voteze în consecinţă, să trimită în Parlamentul European români competenţi şi dornici să se ocupe temeinic de modificarea legilor incomplete, neclare sau nedrepte.
Resursele financiare pentru România: insuficiente la Bucureşti, variate şi bogate la Bruxelles!
Aveţi nevoie de resurse financiare pentru studii în ţară sau străinătate? Vreţi să înfiinţaţi o mică afacere de familie la ţară sau la oraş? Aveţi deja o mică afacere şi nu aveţi bani pentru continuarea sau dezvoltarea ei? Aveţi datorii care vă sufocă viaţa de zi cu zi? Faceţi parte din conducerea unei comunităţi şi nu aveţi fonduri pentru renovarea şcolii sau reconstrucţia unui pod sau drum? Lucraţi în domeniul artelor şi asistanţi indignat şi neputincios la degradarea clădirilor vechi, a caselor memoriale, teatrelor vechi sau monumentelor istorice? Cunoaşteţi familii defavorizate care trăiesc în sărăcie şi ai căror copiii nu au nicio şansă să înveţe şi să trăiască decent? Cunoaşteţi pensionari fără ajutor din partea familiei şi pentru care viaţa de zi cu zi este o povară?
Din nefericire, mult prea mulţi români răspund afirmativ la cel puţin o întrebare din cele de mai sus! De ce ? Pentru că resursele financiare care există în ţară nu sunt suficiente şi sunt prost gestionate ! Sunt sigură ca auziţi foarte des „Nu sunt bani !”
Ce rezolvare putem avea?
Fondurile europene puse la dispoziţia României de la Bruxelles reprezintă singura resursă financiară pe care trebuie să o exploatăm eficient şi neîntârziat ! Mai mult decât atât, la Bruxelles se votează bugetul Uniunii Europene, este vital să fim corect reprezentaţti acolo, pentru ca interesele României să fie susţinute !
Cum putem să ne asigurăm că România va folosi toate fondurile la care are dreptul? Prin votul de duminică, prin trimiterea unor reprezentanţi în Parlamentul European, oameni care să se asigure că proiectele româneşti sunt susţinute şi finalizate cu succes!
Primul pas a fost deja făcut: am obţinut în Parlamentul European, prin iniţierea unui proiect şi prin discuţii cu colegii mei şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, prelungirea termenului în care putem folosi fondurile europene puse la dispoziţia noastră şi nefolosite. Astfel, avem încă doi ani la dispoziţie să folosim bani care altfel erau pierduţi odată cu finalul lui 2013.
Al doilea pas, cel mai important, este reprezentat de votul românilor, vot care vă trimite la Bruxelles, pentru următorii 5 ani, o echipă care va lucra intens pentru interesele românilor sau care va face doar act de prezenţă, în funcţie de profesionalismul fiecăruia şi de programele susţinute de partidul reprezentat dar selectaţi de cei care se vor prezenta la vot!
Prin neprezentare la vot, veţi fi reprezentaţi la Bruxelles de cei care se prezintă la vot, oricât ar fi ei de puţini şi orice interese ar reprezenta ei!
Ştiu că majoritatea românilor nu merg la vot pentru că nu sunt hotărâţi, nu ştiu pe cine să aleagă. Aş vrea să adresez o întrebare tuturor românilor indecişi:
Dacă fiecare dintre dumneavoastra, personal, nu ştiţi cine merită să meargă în Parlamentul European, atunci aveţi încredere în decizia celorlalţi, puţini, majoritatea fiind implicaţi în politică sau având anumite interese şi care se prezintă la vot? Sunteţi siguri că ei vor alege corect pentru dumneavoastră? Sunteţi sigur că refuzând votul nu îi ajutaţi pe ceilalţi, minoritari, să aleagă în numele vostru altceva decât interesul vostru ?
Prezenţa mare la vot a românilor: o atenţionare pentru politicieni şi un exemplu pozitiv pentru Europa
Cetăţenii României au ocazia, doar o dată la 5 ani, să arate Europei că sunt mai responsabili şi mai implicaţi decât ceilalţi cetăţeni europeni. Prin prezenţa la vot, putem demonstra Europei că suntem diferiţi: mai implicaţi în adoptarea deciziilor, mai realişti în legătură cu problemele existente, mai dispuşi decât alţii să găsim soluţii şi să le aplicăm, mai hotărâţi să ne impunem punctul de vedere, să ne susţinem interesul naţional şi poziţia de stat european cu drepturi depline !
Majoritatea românilor pe care îi cunosc sunt nemultumiţi, de cele mai multe ori întemeiat, de activitatea politicienilor !
Aveţi ocazia, dragi alegători, să le arătaţi politicienilor de care nu sunteţi mulţumiţi cum se face politica şi să ieşiţi în număr foarte mare la vot. Schimbările majore din istorie au avut la bază suportul masiv al cetăţenilor unui stat. Oamenii sunt puternici prin numărul lor, mai ales în societăţile care au multe probleme de rezolvat în toate sectoarele de activitate.
Am crezut întotdeauna că există două feluri de politicieni: cei care, datorită conştiinţei şi principiilor urmăresc în primul rând interesul naţional şi rezolvarea problemelor ţării şi ceilalţi, pentru care este primordial să rezolve interese personale sau de partid.
Sunt convinsă că cei care fac parte din a doua categorie nu ar mai fi la fel de curajoşi în urmarea intereselor personale dacă prezenţa la vot ar fi masivă, pentru că s-ar simţi expuşi, examinaţi sub o mare lupă şi analizaţi de foarte mulţi oameni care-i pot trimite acasă la umătorul vot.
Atât timp cât prezenţa la vot este scăzută, politicienii nu sunt încurajaţi să fie responsabili şi atenţi în activitatea lor. Dacă nu interesează pe nimeni, de ce să nu profite de semi-întuneric ? De ce ar face ceva pentru românii care oricum nu sunt interesaţi sau atenţi? Sunt sigură că tupeul politicienilor va fi din ce în ce mai scăzut în situaţia unei prezenţe considerabile la vot.
Vă invit să citiţi programele propuse de PNL şi să votaţi în consecinţă. Dacă nu ne vom respecta cuvântul, veţi putea să ne sancţionaţi punctual, pentru că ştiţi ce vă propunem.
Prin programele propuse de Partidul Naţional Liberal în această campanie electorală, am depus toate eforturile să avem măsuri realiste şi utile pentru fiecare problemă în parte. Am tratat cu atenţie şi seriozitate fiecare segment al activităţii din societatea noastră şi am propus măsuri pertinente.
Ce aţi vrea să primiti de la stat? Promisiuni goale sau măsuri concrete prin care economia să crească, să creştem numărul locurilor de muncă pentru tinerii noştri? Este evident pentru cei care au citit programele noastre că noi, liberalii, suntem cei care au soluţii europene pentru a face din România o ţară europeană prosperă, o naţiune liberă, în bunăstare!
Cu regret constatăm că ceilalţi actori de pe scena politică nu discută despre programe, proiecte de ţară sau măsuri concrete ci despre persoane, acuzaţii, scandaluri, mesaje populiste sau interpretabile. Cred că o prezenţă crescută la vot ar pune capăt acestei atitudini pe care continuă să o aibă politicienii de prea mult timp.
Vă aştept pe fiecare să fiţi prezent la adoptarea deciziilor!
Avem nevoie să faceţi politică în ziua alegerilor, prin prezentarea la urne iar buletinul dumneavoastră de vot este vocea prin care le spuneţi politicienilor ce vreţi de la ei. Dacă tăceţi, dacă veţi sta acasă în ziua votului, tăcerea voastră va fi confiscată şi folosită, ca de atâtea alte ori, de politicieni fără viziune, care îşi scot la urne masele de manevră, în numele unor interese obscure de partid, care nu au legătură cu reprezentarea voastră în Europa.
Eu adresez tuturor un îndemn la acţiune, la atitudine, aveţi ocazia să avertizaţi politicienii români că îi tineţi sub atenta observaţie şi să atrageţi atenţia Europei asupra realităţii că suntem mulţi, implicaţi şi competenţi!
Mergem la urne si votam un independent :DIACONU sau UNGUREANU !!!