Lucrările la autostrada Lugoj – Deva au început în urmă cu doi ani şi tot de atunci a început şi calvarul pentru locuitorii satelor din jur. Casele oamenilor sunt la un pas să se dărâme, din cauza traficului greu din zonă, generat de camioanele firmelor care construiesc autostrada.
Lucrările la autostrada Lugoj – Deva au început în urmă cu doi ani şi tot de atunci a început şi calvarul pentru locuitorii satelor din jur. Casele oamenilor sunt la un pas să se dărâme, din cauza traficului greu din zonă, generat de camioanele firmelor care construiesc autostrada.
Deşi construcţia şoselei de mare viteză este importantă pentru dezvoltarea zonei de vest a ţării, pentru localnicii din Belinţ, Ţipari, Păru şi Balinţ este un blestem. Oamenii au ajuns la disperare. Zilnic prin aceste sate circulă sute de maşini de mare tonaj, încărcate, care distrug drumurile comunale, dar şi casele, care au început să se crape din cauza trepidaţiilor.
”De când au început cu autostrada e dezastru, camioane încărcate trec zilnic de dimineaţa şi până seara la 20. Drumurile sunt pline de gropi şi majoritatea caselor au început să crape din cauza trepidaţiilor. Am făcut şi la Primărie o sesizare, cu semnături de la oamenii din sat, dar nimeni nu ia nicio măsură”, a declarat Costel Balintescu din Păru.
Primăria nu poate face nimic
Localnicii au cerut ajutor de la primărie, dar edilul spune că nu poate să ia nici o măsură, până nu se finalizează lucrările la autostradă.
”Da cunosc situaţia, dar noi nu avem ce măsuri să luăm. Am vorbit la Consiliul Judeţean şi ne-au spus că până nu se termină lucrările la autostradă nu pot asfalta drumurile. După terminarea autostrăzii or să se asfalteze drumurile din satele afectate. Până atunci oamenii rămân cu suferinţa”, a declarat Petru Carebia, primarul comunei Coşteiu.
CJT confirmă problema
Reprezentanţii Consiliului Judeţean confirmă existenţa unei înţelegeri, dar totul se va petrece la finalizarea autostrăzii. ”Există o convenţie între drumurile judeţene şi drumurile naţionale pentru reparaţiile din zona de lucru a autostrăzii. Astfel odată cu terminarea lucrărilor la autostradă, toate drumurile vor fi reparate. În ceea ce priveşte casele oamenilor, nu putem discuta despre despăgubiri”, a declarat Titu Bojin preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Camioane încărcate până la refuz
Şi locuitorii din Belinţ care domiciliază în apropierea bazei industriale ridicate pentru autostradă se plângeau în toamnă că imobilele în care stau riscă să se prăbuşească din cauza autotrenurilor care tranzitează drumul respectiv.
Aceştia spuneau la acea dată că zilnic, zeci de camioane care depăşesc greutatea de 30 de tone, zdruncină din temelii structura caselor de la ieşirea din sat înspre Babşa.
Cunoscut este şi faptul că maşinile de mare tonaj circulă încărcate cu mult peste limita admisă, tocmai de aceea când autorităţile vin în control se creează cozi imense în parcările din zonă pentru că şoferii şi patronii riscă amenzi usturătoare.