Casa de Cultură a Sindicatelor, una dintre clădirile simbol ale Lugojului, are nevoie de reparaţii ample pentru a nu ajunge în starea în care se află numeroase edificii, unele monumente istorice, din municipiul de pe Timiş. Casa de Cultură a Sindicatelor, una dintre clădirile simbol ale Lugojului, are nevoie de reparaţii ample pentru a nu ajunge în starea în care se află numeroase edificii, unele monumente istorice, din municipiul de pe Timiş.
Instituţia produce venituri din autofinanţare, acest lucru însemnând bani din bilete de la tot mai puţinele spectacole, închirierea unor spaţii care nu sunt cuprinse în activităţile culturale şi organizarea mai multor cursuri de calificare prin Ministerul Muncii.
Conform estimărilor bugetului pe anul în curs, aceste activităţi ar trebui să producă circa 170.000 lei, bani insuficienţi pentru o reparaţie capitală a edificiului. „Desfăşurăm diverse activităţi culturale cu formaţii de dansuri populare, de muzică uşoară şi altele, iar banii abia ajung pentru întreţinerea clădirii şi pentru plata angajaţilor. Recunosc că ar trebui realizate lucrări ample de reabilitare, însă bugetul este prea mic, exemplu fiind chiar anul trecut, când am ieşit pe minus”, declara Iosif Crăciunescu, de circa 20 ani director al instituţiei.
Acesta este mulţumit că în urmă cu trei ani a reuşit, cu sprijinul administraţiei locale, să izoleze acoperişul clădirii şi se gândeşte ca şi în prezent să apeleze la ajutorul aleşilor locali. „Dacă nu făceam acoperişul, clădirea era mult mai deteriorată. Se prelingea apa peste tot. Acum e nevoie de investiţii serioase la faţada clădirii, pardoseala scenei, sala de spectacole, grupuri sanitare, mochete, cortine şi altele. Pe cont propriu am reuşit să procurăm o centrală termică pe care am folosit-o pentru încălzirea întregii clădiri, când gazul era ieftin. Acum am debranşat-o de la sala de spectacole pentru că nu ne putem permite costurile foarte mari. Intenţionăm să achiziţionăm un sistem de încălzire cu suflante pentru sala mare şi foaier. Dorim să cerem sprijinul administraţiei locale şi consider că, dacă este voinţă, putem fi sprijiniţi. Din câte cunosc eu, toate instituţiile care au primit statut de utilitate publică pot fi finanţate de la bugetul de stat sau de la bugetul local”, mai spunea Ioan Crăciunescu.
Clădirea, construită în 1974, ar fi trebuit să intre în reparaţii capitale abia în 1999, conform proiectului. Din lipsa banilor, ea nu a fost reabilitată integral niciodată. Edificiul a aparţinut până în 1990 Uniunii Generale a Sindicatelor din România, fiind preluată atunci de către Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România „Frăţia”.
În decursul timpului, pe lângă aceasta, s-au format încă trei mari structuri sindicale – „Cartel Alfa”, BNS şi CSDR, care în prezent administrează patrimoniul sindicatelor reprezentând atât casele de cultură, cât şi cele de odihnă şi tratament. Casa de Cultură a Sindicatelor Lugoj face parte şi din Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, cu personalitate juridică şi are statut de clădire de utilitate publică, conform unei Hotărâri de Guvern.