Ingrediente:
600 g cartofi
4 ouă fierte
150 g smântână
2 ouă
75 g unt
100 g branză, telemea (sau cașcaval – după preferință)
sare de mare fin măcinată
1/4 linguriță cu mărar mărunțit (opțional)
Preparare:
– Coaja cartofilor se spală temeinic cu o perie. Cartofii se pun în coajă la fiert în apă cu sare.
– Cartofii se decojesc, se lasă 10 – 15 minute pe un șervețel absorbant apoi se taie felii.
– Se untează suprafața unui vas termorezistent cu puțin unt.
– Se așează feliile de cartofi unele lângă altele astfel încât să acopere baza vasului (primul strat va fi realizat astfel din feliile de cartofi). Se taie câteva bucățele mici de unt și se adaugă între feliile de cartofi (o cantitate mică de unt se păstrează pentru a fi adaugată la suprafață).
– Ouăle fierte se decojesc și se taie felii subțiri. Feliile de ou se așează peste cele de cartofi astfel încât să formeze un al doilea strat și să acopere întreaga suprafață.
– Se adaugă puțină smântână la suprafața feliilor de ou și apoi brânză / cașcaval ras mărunt pe răzătoare.
– Se repetă aceleași straturi realizate din ingredientele menționate anterior (în aceeași ordine: cartofi, ouă fierte, smântână, brânză sau cascaval) până la limita superioară a vasului (orientați-vă astfel încât ultimul strat pe care îl adăugați să fie realizat din cartofi). Se păstrează o cantitate mică de smântână și brânză / cașcaval pentru a fi adăugate la suprafață.
– Ouale se bat cu telul într-un bol. Se adaugă smântână și se bate în continuare amestecul cu telul.
– La suprafața stratului superficial realizat din felii de cartofi se adaugă smântâna rămasă și amestecată anterior cu ouăle bătute.
– Se presară brânză rasă / cașcavalul ras mărunt pe răzătoare și se stropește cu restul de unt topit în prealabil. Opțional se poate adăuga la suprafață mărar mărunțit.
– Compoziția se introduce în cuptor pentru gratinare (aproximativ 10 minute).