Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, iar oamenii își fac calculele pentru cumpărăturile necesare la mare căutare fiind tradiționalul miel, al cărui preț se anunță mult mai mare față de anii anteriori.
Zona de est a Timișului are efective de peste 150.000 de oi, iar în întreg județul sunt cel puțin 300.000 de capete, la fel cât are întreaga Ungarie. Cu toate acestea mieii vor fi scumpi.
”Am început să vindem, dar doar la comandă cu un preț de 45 de lei kilogramul la carcasă. E multă muncă. Au venit și cei care iau mieii en gros, dar nu am vrut să vindem acum pentru că rămâneam doar cu cei mici și riscam să pierdem clienții pe care îi avem de ani de zile. Cei care rămân vor fi vânduți după Paște la firmele care se ocupă cu acest lucru”, ne-a declarat Adina Lugojan, crescătoare de oi, alături de întreaga familie, din satul Târgoviște, comuna Balinț.
Cert este că față de anul trecut prețul la carnea de miel este dublu pentru că mulți crescători preferă să vândă animalele ”la grămadă” către țările arabe sau cele din occident, în special Italia. Unii îi țin și până la toamnă, pentru că mieii sunt mai mari și tarifele sunt mai bune.
”Eu prefer să țin mieii pentru mai târziu. Acum de sărbători, vând doar cât e necesar. Știu că prețul e undeva la 45 de lei pe kilogram”, ne-a spus și Marius Brândușescu, care deține un efectiv de 800 de oi în localitatea Cliciova, comuna Bethausen.
Norme stricte
Vânzările de miei se vor face mai mult la comandă, pentru că nici în acest an la Lugoj nu va fi deschis un târg pentru mieii de Paști, cu sectorul aferent pentru sacrificarea acestora.
”După cum am mai informat, sunt norme stricte în acest domeniu și nu îndeplinim condițiile pentru a putea deschide acest târg cu mieii de Paști din punctul de vedere al Direcției Sanitar Veterinare. Ar trebui să avem un spațiu ca un abator autorizat. Acestea sunt condițiile și noi nu le îndeplinim”, ne-a declarat primarul interimar Bogdan Blidariu.
Preț bun la ouă
Alte produse căutate în această perioadă sunt ouăle. Marți, 4 aprilie, pe piața lugojeană, ouăle de casă, costau un leu. Cel mai probabil prețul lor va crește atât de Paștele Catolic, sărbătorit în data de 9 aprilie, cât și de cel ortodox, care are loc în 16 aprilie. Acestea costă tot un leu și în marile magazine alimentare, dar și în ABC-urile de cartier.
Mai multe controale
În această perioadă și Inspectorii Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș își vor intensifica acțiunile ce vizează controale în piețele și centrele de sacrificare a mieilor din județ, dar și verificări la comercianții ce oferă produse de sezon.
Crescătorii particulari care vor să își sacrifice în propria gospodărie mieii sau iezii, trebuie să dețină o fișă de sănătate a animalelor, actualizată și vizată de medicul veterinar din localitate, și să întrunească condițiile de igienă cum ar fi sursă de apă, canalizare precum şi dotări minime cu ustensile și utilaje.
Producătorii care vând direct lapte crud în pieţe trebuie să deţină fişe, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, iar carcasele de miel vor fi marcate cu ştampila oficială şi vor fi obligatoriu însoţite de organe.
Carcasele găsite fără ştampilă de control sanitar veterinar sau fără organe se vor confisca. Se verifică și depozitarea şi comercializarea cărnii de miel pentru a opri efectuarea acestor operaţiuni în spaţii improvizate în care nu sunt asigurate condiţiile de igienă corespunzătoare.
„Unde gasesc si eu icre negre la 10€ / kg? As vrea sa iau cateva kilograme sa le bag ka cingelator sa avem tot anul. Multumesc! „
Toți ciobanii care cred ca merita prețul astronomic sa mance ei toți „mieii” ouăle sunt din partea casei 😉