În apropierea celebrei Tabula Traiana de pe ţărmul iugoslav, la iniţiativa şi cu finanţarea prof. dr. Josif Constantin Drăgan şi a Fundaţiei Europene Drăgan, se înalţă cea mai mare sculptură monumentală din Europa, înaltă de 43 metri şi lată de 25.
În apropierea celebrei Tabula Traiana de pe ţărmul iugoslav, la iniţiativa şi cu finanţarea prof. dr. Josif Constantin Drăgan şi a Fundaţiei Europene Drăgan, se înalţă cea mai mare sculptură monumentală din Europa, înaltă de 43 metri şi lată de 25. Statuia „Capul lui Decebal” se află în zona viaductului Mraconia, de pe raza comunei Dubova, din apropierea Orşovei.
Lucrarea a început în 1994. Până la 1 septembrie, s-au făcut pregătirile, s-au defrişat arborii de pe stâncă şi s-au dislocat bolovanii care erau instabili. Sculptorul italian Mario Galeotti din Pietrasanta a făcut în 1994 prima machetă a lucrării, dându-şi concursul la partea de degroşare, partea artistică revenind sculptorului Florin Cotarcea.
În primăvara anului 2001, la baza stâncii s-a lucrat timp de o lună la inscripţia „Decebalus Rex Dragan Fecit”. Dimensiunile capului sunt impresionante: nasul are 7 metri lungime, iar fiecare ochi, câte patru.
Singura sculptură din lume cu care se poate compara „Capul lui Decebal” este Rushmore Mount din Dakota-SUA, muntele sculptat în chipurile a patru preşedinţi americani. La ora actuală, Capul lui Decebal este o mare atracţie turistică a zonei.