Redeşteptarea a intrat în posesia unui document care arată cum a fost motivată decizia de condamnare a cantorului criminal, Ionel Ivaşcu.
Redeşteptarea a intrat în posesia unui document care arată cum a fost motivată decizia de condamnare a cantorului criminal, Ionel Ivaşcu.
Ionel Ivaşcu, cantorul din Lugoj care şi-a ucis concubina cu 32 de ani mai tânără a fost condamnat de Tribunalul Timiş la 13 ani de închisoare. Totodată, Ivaşcu a fost obligat să le plătească părinţilor fetei ucise daune în valoare de 100.000 de euro.
Unii ar spune că sentinţa de 13 ani de închisoare este prea blândă pentru monstrul care a sugrumat-o până a omorât-o pe iubita sa de 24 de ani. Alţii ar spune că pedeapsa primită de Ivaşcu este suficient de mare pentru că şi-a recunoscut fapta şi a regretat-o.
Ultimul cuvânt în astfel de situaţii îl au judecătorii. Magistratul care l-a condamnat pe Ivaşcu a reţinut că „inculpatul a săvârşit infracţiunea de omor cu intenţie directă, respectiv a prevăzut că prin actele sale poate provoca moartea victimei şi a urmărit acest rezultat”. „Acest aspect este reţinut de către instanţă, raportat la modul de săvârşire a faptei şi la zona corpului vizată – respectiv comprimarea cu mâinile a căilor respiratorii superioare, acţiune care conduce în mod evident la deces. Întrucât fapta a fost săvârşită într-un parc din municipiul Lugoj – loc care prin natura şi destinaţia sa este întodeauna accesibil publicului larg – instanţa constată că, în mod corect, s-a reţinut în sarcina inculpatului circumstanţa agravantă”, arată judecătorul în decizia de condamnare.
„A manifestat un comportament sincer”
Documentul amintit mai arată că „fapta inculpatului prezintă un grad de pericol social extrem de ridicat, reliefat de relaţiile sociale vătămate (dreptul oricărei persoane la viaţă), de modalitatea concretă de săvârşire (aplicarea unor lovituri cu pumnii, urmate apoi de comprimarea căilor respiratorii superioare ale părţii vătămate), de urmările produse şi de disproporţia fizică evidentă dintre agresor şi victimă”, se arată în documentul de la dosar.
Din declaraţiile date de martori reiese că Ionel Ivaşcu era obsedat de tânăra pe care a ucis-o, mergând după ea până la Jimbolia pentru a o convinge să se întoarcă la el. De asemenea, tatăl victimei povesteşte că, după ce tânăra s-a angajat la Autoliv, el era cel care o ducea şi o aducea de la serviciu, de multe ori fiind urmărit de taxi-uri sau de maşini cu geamuri fumurii.
În sentinţa emisă pe numele lui Ionel Ivaşcu, judecătorii au reţinut că acesta a avut un comportament sincer, prezentându-se singur la Poliţie după comiterea crimei.
„În ceea ce priveşte persoana inculpatului, instanţa reţine că acesta, deşi are 56 de ani este la primul contact cu legea penală, nefiind cunoscut cu antecedente penale şi că îşi câştigă existenţa prin muncă, fiind paracliser la o biserică ortodoxă din Lugoj. Pe parcursul procesului a manifestat un comportament sincer, prezentându-se de bunăvoie în faţa organelor judiciare şi recunoscând săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa”, se arată în sentinţă.
Procesul încă se judecă
Sentinţa de 13 ani de închisoare emisă de Tribunalul Timiş nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.
Judecătorii de aici vor decide pedeapsa pentru cantorul criminal. O majorare a pedepsei nu ar fi exclusă, în condiţiile în care, studenţii criminali de la Medicină au fost condamnaţi la 16 ani în primă instanţă şi la 20 de ani la Curtea de Apel, aceasta fiind şi pedeapsa care a rămas definitivă.