În ultimii doi ani, primarul Francisc Boldea a tot vorbit despre câteva proiecte de mare interes pentru lugojeni, care ar schimba imaginea oraşului şi ar oferi locuitorilor posibilitatea de a petrece timpul liber într-un mod plăcut.
În ultimii doi ani, primarul Francisc Boldea a tot vorbit despre câteva proiecte de mare interes pentru lugojeni, care ar schimba imaginea oraşului şi ar oferi locuitorilor posibilitatea de a petrece timpul liber într-un mod plăcut.
Redeşteptarea vă prezintă care este stadiul fiecăruia din proiectele despre care s-a discutat atât de mult şi când vor fi finalizate.
Centrul civic
Proiectul pentru transformare centrului civic al Lugojului este finalizat şi prevede schimbare totală a străzii Mocioni, de la Podul de fier, până la gară. Lucrările vor fi împărţite în trei tronsoane, iar primul pe care se deschide şantierul este cel de la gară, până la str. T. Grozăvescu. ”Pentru această porţiune am întocmit deja caietul de sarcini şi pregătim licitaţia”, ne-a declarat Frnacisc Boldea.
Conform proiectului, cele mai mari modificări vor apărea pe axul central al pasajului pietonal, unde fântânile arteziene şi modulele ornamentale actuale vor fi înlocuite în totalitate. Noile fântâni arteziene, vor fi nişte „oglizni de apă”, cu mai multe jeturi care vor ţâşni chiar din carosabil, după modelul fântânilor din Sibiu. Pavajul va fi înlocuit în totalitate, în locul actualelor dale fiind preferat granitul şi un tip special de dale din beton amprentat. Cele două texturi vor fi delimitate de platbande metalice.
Lucrările efective vor demara în primăvara lui 2013 şi vor dura trei ani până la finalizare. Valoarea totală a investiţiei este de peste 21 de milioane de lei, fonduri de la bugetul local.
Cinematograful 3D
Cinematograful Victoria va avea trei săli, una pentru copii, una pentru cinema 2D, în care se vor putea desfăşura şi anumite activităţi, ca de exemplu lansări de carte, iar o sală va fi pentru proiecţii 3D.
Cele două săli, transformate din actuala sală mare, vor fi de 94, respectiv 64 de locuri, cu sunet dolby surround, pentru ele dorindu-se un mobilier modern, în genul celor de la mall-ul din Timişoara. La intrare va exista o cafenea, iar la etaj spaţiile administrative pentru personalul angajat al cinematografului.
Investiţia se ridică la 3,6 milioane de lei, fonduri de la bugetul local. Licitaţia a fost deja organizată, iar în 20 septembrie se va decide constructorul. Lucrările vor dura aproape un an de zile.
Ştrand
În locul fostului ştrand din Lugoj este propusă o amenajare modernă, care să îmbine funcţiunea de aqua-park cu ceea sportivă. Principalele lucrări propuse pentru realizarea acestei zone de agrement vor cuprinde refuncţionalizare şi modernizare zonei terenuri de sport, reabilitare bazinului vechi şi construirea unei zone cu bazine pentru copii.
Proiectul a fost aprobat, licitaţia a fost organizată. Începerea lucrărilor sunt blocate de o contestaţie depusă de una dintre firmele participante la licitaţie.
Primarul Lugojului susţine că data demarării ective a construcţiei depinde de termenul la care va fi rezolvată contestaţia. Termenul de execuţie este de un an de zile, iar costurile sunt de 8 milioane de lei.
Bazin acoperit – centru SPA
Proiectul este finalizat şi aprobat de Consiliul Local. Va fi scos la licitaţie în luna septembrie, iar lucrările vor dura un an de zile. Conform primarului Francisc Boldea costurile vor fi de 6 milioane lei.
Perimetrul construit va fi în incinta Ştrandului, va avea 45/25 metri şi va curpinde patru bazine: cel mare de 25m/12 m, pentru copii – 8m/5m şi două de relaxare, unul de 14m/4m, iar celălalt de 8m/4m.
Pe lângă acestea vor exista patru jacuzzi, două saune (una uscată şi una umedă), vestiare, duşuri, recepţie, spaţii tehnice, grupuri sanitare şi terase.
Podul pietonal dintre Ştrand şi Piaţa ”Ceorge Coşbuc”
Lucrările sunt deja în desfăşurare, iar conform planului de operaţii, podul trebuia să fi gata în acestă toamnă. Primarul Francisc Boldea spune că acest termen s-a amânat pentru luna mai, anul viitor, din cauza perioadelor de uscare a betoanelor. Costurile totale sunt de 3,4 milioane de lei, finanţare de la bugetul local.
Podul de la Lugoj are o lungime de 144 de metri şi lăţime de 3 metri. El are o structură mixtă: tablier metalic şi grinzi de beton precomprimat. Coloanele au 21 de metri, iar radierul – 1,20 metri. Elevaţia culeei de la ştrand este de 3 metri, iar cea de la piaţă, de 2,10 metri.
Stadion
O firmă de retail intenţionează să construiască un stadion ultramodern, pe care să-l cedeze în schimbul terenului pe care funcţionează astăzi baza sportivă a Lugojului.
Primarul Francisc Boldea spune că în luna septembrie se va discuta în şedinţa consiliului local organizarea unei licitaţii, pentru că pot apărea şi alte firme interesate să facă aceiaşi ofertă. După atribuirea proiectului prin licitaţie, noul stadion ar trebui să fie finalizat în aproximativ şase luni de zile, mai exact până în toamna anului 2013.
Stadionul care se va construi la Lugoj, va fi amplasat în zona fostului Hipodrom, pe Câmpia Libertăţii, pe o suprafaţă de aproximativ 4,5 hectare de teren şi va avea 7.000 de locuri, instalaţie de nocturnă, 500 de locuri de parcare, loje, spaţii de transmisie radio-tv, spaţii comerciale etc.
Întreaga investiţie pentru cele cinci proiecte, fără stadion, care este practic un schimb, va costa bugetul local nu mai puţin de 42 de milioane de lei, adică 9,41 milioane de euro.