Canalizarea Lugojului, în cea mai mare parte veche de zeci de ani, este înfundată zilnic de surpări și deșeuri sau materiale textile și puternic absorbante, care blochează scurgerile spre canalele colectoare.
Refacerea scurgerii apelor menajere complică activitatea societății Meridian 22, care, în condițiile în care se confruntă cu o lipsă cronică de personal, trebuie să rezolve și sesizările zilnice din rețeaua de alimentare cu apă.
Cele mai multe avarii la canalizare sunt localizate în cartiere, mai ales cele de blocuri, dar și pe străzile cu valori mari de trafic.
Zilnic se solicită deblocarea canalizării care inundă subsoluri sau distruge fundația drumurilor, atunci când vechile tuburi de beton cedează. Problemele cele mai numeroase provin, însă, de la folosirea incorectă a canalizărilor și nepăsarea unora care folosesc canalizarea pe post de tomberon de deșeuri.
Campion la blocajele din canalizare este cartierul Micro I, blocurile de pe Aleea Pinilor fiind cel mai des afectate. Echipele de lucrători care sunt trimise la fața locului adună la fiecare intervenție mai multe roabe de cârpe, articole de lenjerie, materiale absorbante și alte suspensii solide, care nu ar trebui aruncate în canalizare.
“Pentru desfundarea canalizării, în fiecare zi sunt șase – șapte solicitări, majoritatea în Micro I, pe Aleea Pinilor. Săptămânal se înregistrează și surpări care blochează scurgerea apelor menajere”, a transmis Meridian 22.
Operatorul lugojean de apă-canal face un apel la populație să nu mai arunce deșeuri, mai ales textile și absorbante, în canalizări pentru a limita avariile din sistemul de conducte învechit, uzat fizic și moral.