Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara, structura teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, acoperă o gamă vastă de activităţi de prevenire şi asistenţă integrată a consumatorilor de substanţe interzise.
Prin campaniile susţinute şi prin programele pe care le lansează pentru sprijinul şi reabilitarea consumatorilor, specialiştii trag un semnal de alarmă, ce vizează tendinţa de creştere la nivelul consumului în rândul populaţiei.
Conform ultimului studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog, ”General Population Survey”, pe baza analizei datelor colectate, s-au observat la nivelul Regiunii Vest, pe judeţul Timiş, mai multe aspecte îngrijorătoare referitor la consumul de droguri ilicite.
Studiul, recent efectuat, atestă o prevalenţă mai mare în cazul consumului, al oricărui tip de drog, în rândul reprezentantelor sexului feminin, comparativ cu sexul masculin.
Majoritatea respondenţilor din această regiune, care au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă un tip de drog, în proporţie de 30,8 %, au vârsta cuprinsă între 15-24 ani şi locuiesc în mediul urban – 92,0%.
În Regiunea Vest, inclusiv în oraşul Lugoj, se observă o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii pentru orice tip de drog ilicit (inclusiv SNPP) de 4,7% (de 1,38 ori mai mică decât cea înregistrată la nivel naţional), în timp ce, pentru consumul recent se observă o prevalenţă de 1,3%, iar pentru cel actual, o prevalenţă de 0,4%.
La nivelul judeţului Timiş, consumul de-a lungul vieţii în funcţie de tipul drogului consumat înregistrează următoarele valori: canabis – 2,9%, SNPP – 2,1%, ketamină – 0,6%, amfetamine – 0,6%, cocaină/ crack – 0,4%, ecstasy – 0,4%, GHB – 0,2%, LSD – 0,4%, ciuperci halucinogene – 0,4% şi heroină– 0,3%. Consum recent se înregistrează pentru canabis – cu o prevalenţă de 0,9%, ketamină – 0,4%, SNPP şi ciuperci halucinogene – cu câte 0,2%, în timp ce, consum actual se constată doar pentru canabis, cu o prevalenţă de 0,2%.