Furtuna de la mijlocul săptămânii trecute a făcut ravagii în câteva sate din estul județului Timiș. Cel mai grav afectate au fost Susaniul şi Jupaniul , aparţinătoare comunei Traian Vuia. La Susani, 67 de case au avut grav de suferit din cauza vântului puternic, care a distrus acoperişuri, garduri şi a rupt copaci şi stâlpi.
La Jupani, a lovit în 42 de imobile, dar a luat şi turnul bisericii ortodoxe. Alte şapte case au distruse la Sudriaş.
”Eu am fost plecat în concediu la mare şi am primit telefon de-acasă că a venit potopul. Mi-am întrerupt sejurul şi am plecat cât am putut de repede. Nu mi-a venit să cred ce am găsit. Gardul de cărămidă a fost la pământ, acoperişul şi tavanul casei distrus… O astfel de furtună nu s-a mai întâlnit la noi în sat”, ne-a declarat Cosmin Gârleanu, din Susani.
După evaluarea pagubelor, Primăria Traian Vuia încearcă să vină în sprijinul oamenilor şi să-i ajute să-şi refacă imobilele, demarând şi o campanie ”Să reconstruim împreună satul”, care se bazează pe sprijinul voluntarilor.
”Am iniţiat o campanie prin care să ajutăm gospodăriile afectate. Ne-am apucat de treabă şi avem deja voluntari din satele comunei, care-i ajută pe cei cu probleme. Şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, domnul Călin Dobra ne sprijină şi prin intermediul dânsului am primit o donaţie de 9.400 de ţigle. Mai este nevoie de ţiglă, dar şi de rigips, laţuri sau grinzi, cam tot ce ţine de construcţii. Vom cere sprijin şi administraţiei judeţene”, ne – a declarat primarul Vasile Petruescu.
Nici imobilele din localitatea Răchita nu au scăpat de furia naturii, mai multe case fiind distruse. Biserica din comuna Dumbrava a fost și ea afectată de vântul cu aspect de vijelie și grindina de dimensiuni medii care s-au abătut asupra județului Timiș. La Coştei, şi crucile criptelor din cimitir au fost puse la pământ.
Două străzi au fost inundate în Făget, iar copacii au căzut pe șosea, respectiv pe cablurile de alimentare cu energie electrică.
În Lugoj, pompierii au fost chemați pentru a înlătura un copac prăbușit pe o grădiniță, dar și alți 19 arbori căzuți pe carosabil, autoturisme și acoperișuri. Aceștia au mai intervenit și la degajarea elementelor de acoperiș desprinse la trei imobile de locuit colective și două locuințe individuale.
Furtuna din 17 august a mai inundat şi căile de acces în municipiu. Vântul puternic a rupt copacii, mai ales în Parcul George Enescu. Probleme au fost și pe tronsonul Lugoj – Timişoara, al Autostrăzii A1, unde balizele antiorbire au fost smulse şi aruncate pe şosea.
Cui ai dat tigla la cei care lucra la primarie, la Jupani nu cred ca ai dat la cineva ai venit in ziua cind a fost furtuna si atit a fost suficient, cred ca oameni te-au ales ptr.o schimbare dar nu se vede nimic nou fata de ce a fost