Românii din Serbia se pregătesc pentru alegeri. Pe 26 octombrie se votează pentru consiliile naționale ale minorităților, organisme care sunt recunoscute de Serbia în relația cu comunitățile etnice. La aceste alegeri se înregistrează și o premieră. Pentru prima dată la alegerile pentru Consiliul Miorității Române s-a înscris o formațiune care prezintă o listă comună a românilor din Voivodina și Valea Timocului. Este vorba de lista depusă de Inițiativa Românilor din Serbia (IRS ), care îi are pe primele locuri pe Boian Bărbuță, Tihan Matasarevici și Zvetlana Nikolin.
“Aș putea spune că este un moment istoric, este o listă istorică, pentru că 11 români din Voivodina și 10 români din Timoc vor candida pe aceeași listă. Este modul prin care vom putea șterge deosebirile care s-au făcut între românii din Timoc și Voivodina. Vrem să dispară diferențele pe care le face și statul sârb și ceilalți, între români și vlahi. Vrem să arătăm că suntem un neam”, a declarat Boian Bărbuță, liderul IRS, care ne-a dezvăluit și care sunt cele mai importante obiective ale organizației pe care o conduce.
“Vrem să se schimbe conducerea Consiliului, pe Daniel Petrovici, care considerăm că manipulează cu neamul nostru românesc, vrem ca sediul Consiliului să nu mai fie la Novi Sad, ci la Vârșeț, inima românilor, și acces la media. Iar pentru Timoc, să aibă aceleași drepturi ca frații din Voivodina – școală în limba română, biserici, să avem posibilități să organizăm manifestări culturale și, cum e normal, să ajungem și noi la presa românească, să avem pagini și pentru românii din Timoc. Altfel, au avut nevoie de noi doar să ne folosească când au nevoie de bani de la DRP, de la București. Acum noi nu existăm ca români și doar se arată că valahii sunt alt popor. Vrem să se vorbească și de localitățile din Timoc, să se știe că suntem un neam, că nu doar la Voivodina sunt români, ca sunt români și în Timoc. Să se acopere toată zona, tot Timocul, să fie o presă liberă, cultivată și mult modernizată. Vrem să fie o presă liberă, să se deschidă, ca în România și în toate țările europene, a mai spus Bărbuță.