Patrusprezece suflete, dintre care douăsprezece ale unor copii, sunt obligate de sărăcie să trăiască într-o singură cameră, care nu măsoară mai mult de zece metri pătraţi. Aceştia nu-şi doresc decât o casă puţin mai mare, în care să încapă cu toţii mai uşor.
Soţii Creţu din satul Mănăştiur au împreună 13 copii. Cel mai mare are 20 de ani şi este căsătorit într-un alt sat, iar cel mai mic nu a împlinit încă doi ani.
Locuiesc toţi într-o clădire aflată pe partea dreaptă, chiar la ieşirea din sat înspre Leucuşeşti, care are doar o cameră şi o bucătărie mică.
În total, cele două încăperi nu au mai mult de 20 de metri pătraţi.
”Ne înghesuim cum putem acolo, toţi 14. Vara, soţul mai doarme în bucătărie, însă acum e iarnă şi noaptea e frig. Ne este greu, dar nu avem ce să facem”, ne declară cu lacrimi în ochi, Elena Creţu, mama celor 13 copii, pe care am găsit-o spălând cu mâna rufele aflate în două troace.
”Maşina de spălat a fost veche şi s-a stricat. Bani pentru alta nu avem”, ne spune cu amar femeia.
Locul în care stau le-a fost lăsat de rude, dar oamenii spun că tot e bine că au un acoperiş deasupra capului. Deşi deţin un teren în intravilan, nu au bani să-şi ridice o locuinţă cât de cât decentă.
”Avem un teren în sat, pe care a fost cândva o casă. Era foarte veche şi s-a dărâmat. Am putea construi acolo o locuinţă mai spaţioasă, dar nu avem bani. Lucrează doar soţul. Salariul nu e mare, dar tot e ceva. Mai avem alocaţiile copiilor. Banii abia ne ajung de mâncare. Nici vorbă să mai putem cumpăra şi materiale pentru construcţie”, consideră femeia.
Cu toate aceste probleme, soţii Creţu arată că au spirit de gospodari şi au reuşit să crească un porc, pe care-l vor sacrifica înaintea Crăciunului.
”Ne-am chinuit cum am putut şi am crescut porcul acesta. Să aibă copiii puţină carne pe masă, măcar de sărbători, că în restul anului, de bază sunt cartofii şi fasolea”, grăieşte cu necaz Elena Creţu.
Copiii cei mici merg la şcoală, însă cei mai mari au fost nevoiţi să o abandoneze pentru a munci cu ziua în încercarea de a mai aduce un ban acasă. Ceilalţi merg la cursuri. Nici nu se gândesc la Moş Nicolae sau Moş Crăciun, pentru că ştiu că le-a rătăcit adresa şi la fel ca în fiecare an, nu-şi va face apariţia, pentru a le aduce un dar cât de mic.
”La noi acasă nu a venit niciodată Moş Crăciun. L-am văzut doar la şcoală, la serbare. Nu cred că ştie unde stăm”, ne spune cu glasul gâtuit Andreea Creţu, care are 10 ani şi este în clasa a IV-a la şcoala din sat.
Sărăcia nu le oferă clipe de bucurie nici în preajma sărbătorilor. Nevoile familiei Creţu sunt mari şi încep de la paturile etajate în care dorm până la televizor, vechi de vreo 20 de ani. O casă nouă ţine de domeniul S.F.
Singura fericire a părinţilor este că le sunt sănătoşi toţi copiii.
sa le traiasca copiii ,dar parinti sunt inconstienti ,ei nu judeca ca nu pot sa creasca atita amar de suflete nevinovate –daca ai conditi si te crezi capabil sa cresti sigur ca poti sa aduci pe lume citi iti doresti,dar in cajul aratat ar trebui sa puna frina