Primăria Comunei Dumbrava şi Primăria Oraşului Făget organizează în data de 16 august, Festivalul Comemorativ Bunea Mică. Plecarea din Dumbrava, va avea loc la ora 8,30.
Evenimentul a devenit unul de tradiţie în peisajul manifestărilor culturale din estul judeţului Timiş şi se desfăşoară de peste două decenii în fostul sat aflat la circa 10 kilometri de Făget.
La Bunea Mică sosesc an de an mulţi dintre foştii locuitori, stabiliţi în prezent în Ungaria, Lugoj, Timişoara sau Făget.
Alături de aceştia, la manifestare vor participa şi delegaţiile oraşelor Szeckszard şi Elek, înfrăţite cu Făgetul, dar şi cei ai localităţilor Veszto şi Nagydorog din Ungaria, înfrăţite cu Dumbrava.
„Satul Bunea Mică a luat naştere în anul 1864, când din Szeckszard au venit mai multe persoane cu potenţial financiar şi au cumpărat teritoriul. Localitatea nu a fost colonizată de maghiari cum s-a întâmplat în cazul satelor Bodo sau Ţipari. Condiţiile grele din anii `60 i-au făcut însă pe oameni să părăsească locul, iar în anii `80 acolo au mai rămas doar două familii. Acum nu mai există niciun om şi nici măcar o casă”, declara Ioan Ihasz, primarul comunei Dumbrava.
În prezent, în Bunea Mică mai există doar cimitirul, iar pe locul fostei biserici, a fost amenajat un perimetru cu o poartă simbolică, o clopotniţă şi mai multe sculpturi din lemn.
Pe vechea vatră a satului, devenită acum loc de pelerinaj, se adună anual peste 500 de vizitatori, majoritatea fii ai satului.