Sub presiunea datoriilor, Spitalul Municipal Dr. Teodor Andrei a ajuns să folosească orice sursă aducătoare de venit, inclusiv valorificarea fierului vechi rezultat de la mobilierul depășit și nefuncțional dat la casat.
Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” are alocată, din bugetul local pe 2020, suma de 1.600.000 de lei. Dacă această sumă, echivalentă cu 335.000 de euro, este suficientă sau nu, ne spune dr. Erwin Floroni, directorul spitalului lugojean.
”Nu este suficient”, punctează Floroni, din capul locului. ”Din această sumă, 500.000 de lei sunt destinați pentru funcționare și plata cheltuielilor curente, cum ar fi gaz, curent, iar 1.100.000 de lei sunt pentru dezvoltare, adică pentru finanțarea investițiilor la spital. Am înțeles însă de la dl. primar că suma este pentru jumătate de an, apoi e posibil să mai primim tot atâția bani de la buget. Oricum, va fi un an foarte dificil, pentru că nu mai poți face cheltuieli peste bugetul alocat, iar la noi plățile restante afectează bugetul. Ca să simplific lucrurile, nu mai putem cumpăra nimic pe datorie, cum se putea face până acum”, comentează directorul Erwin Floroni.
Sistemul de control acces – prioritate zero
S-au mai alocat 224.400 de lei pentru sistemul de control acces cu barieră și cartelă la spital.
”Eu am gândit poarta principală nouă și accesul urgențelor direct la CPU ca să elimin plimbările prin curtea spitalului. Acum voi închide toate ușile din CPU cu acces spre spital. Accesul va fi cu cartelă doar pentru angajați, iar persoanele fizice nu mai pot intra ca până acum prin CPU și ieși tot pe acolo, ocolind intrarea principală. Parcarea din fața CPU va fi cu plată. Pacienții care vin la spital și sunt netransportabili au la dispoziție scaune de transport și mașinuța de urgență. Sistemul de control acces este prioritatea zero în perspectiva măsurilor de protecție anti coronavirus”, spune dr. Floroni.
Stația auxiliară de diagnostic va elimina timpii morți la tomograf
Foarte importantă este prinderea în buget a sumei de 25.600 de lei pentru o stație de diagnostic cu funcție de stocare.
”Stația este o anexă la computerul tomograf. Tomograful are propria lui stație de diagnostic și de stocare a informațiilor. Asta înseamnă că faci CT la un pacient, informația se stochează pe hardul stației, iar de acolo medicul o ia și o citește. Dar, uneori, rezultatul se dă și după mai mult de o oră, când se fac mai multe scanări aceluiași pacient, la cap, la abdomen, etc. Asta blochează activitatea. Pe stația auxiliară, doctorul citește rezultatele fără presiunea timpului, în timp ce stația de bază lucrează în continuare. Se elimină timpii morți! În plus, folosind doar stația de bază, se poate strica partea de stocare date pe CD. De aceea este necesară stația auxiliară”, explică dr. Floroni.
Proiecte, proiecte, proiecte
Sume importante sunt alocate unor proiecte tehnice: 111.000 de lei pentru recompartimentarea spațiilor pentru asigurarea de grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități la pavilioanele C4, C9, rampe de acces persoane cu dizabilități la pavilioanele C4, C6 și un lift cu 4 stații la pavilionul C9 din cadrul spitalului, la pavilionul de pneumologie și psihiatrie.
132.000 de lei se duc pentru proiect reabilitare și recompartimentare secția de medicină internă, iar ați 158.000 de lei pentru RK proiect tehnic reamenajare și refuncționalizare secții și compartimente. Alți 449.000 de lei sunt pentru reabilitarea, reamenajarea și extinderea secțiilor chirurgie generală, urologie și ATI și amenajarea uni cabinet de screening gastroenterologie.
De asemenea, municipalitatea a mai alocat 150.000 de lei pentru realizarea unui plan de sănătate privind optimizarea spitalului și 350.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind construirea unui nou spital.
”În perspectiva unui spital nou, e necesar un studiu de impact, care să cuprindă un studiu pe 30 de ani, în ce direcție se va dezvolta noul spital. Dacă vrem spital nou, trebuie văzut spre ce secții ne orientăm și cu câte paturi, nu mai merge ca acum. Consider valabilă ideea construirii în curtea actualului spital, cu posibilitatea folosirii unora din pavilioanele actuale”, explică Floroni.
Două tone de fier recuperate din casare
Ca un ultim punct al discuției, dr. Erwin Floroni mai spune că s-a făcut casarea vechiului mobilier al spitalului, mobilier vechi, neutilizabil sau nefuncțional adunat din secții.
Din această acțiune, au rezultat două tone de fier vechi, care au fost vândute și au mai adăugat un mic plus la bugetul spitalului.